Společnosti Space X explodovala už druhá raketa za 15 měsíců

2. září 2016

Na americkém Mysu Canaveral včera explodovala při testu motorů raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX. Mohutná detonace otřásla celým Kennedyho vesmírným centrem, rozbila stovky oken a byla slyšitelná na desítky kilometrů. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Podle analýzy serveru BBC News to je velmi špatná zpráva, která zbrzdí jeden z nejambicióznějších vesmírných programů současnosti.

Tentýž typ rakety explodoval na stejném kosmodromu loni v červnu, kdy měla na oběžnou dráhu vynést nákladní loď Dragon se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici za více než dvě a půl miliardy. Příčinou byl tehdy patrně únik hélia. Experti pak strávili odstraňováním problémů několik měsíců a snažili se raketu vylepšit.

„Smyslem projektu Space X je levné a časté létání do vesmíru, a to i na velké vzdálenosti,“ píše BBC. Za včerejší výbuch podle společnosti SpaceX mohla blíže neupřesněná anomálie, každopádně šlo o rutinní zkoušku motorů před sobotním startem rakety, která měla vynést na oběžnou dráhu izraelský satelit Amos 6 za pět miliard korun. Ten měl fungovat 16 let a zajišťovat internetovou komunikaci pro celou rovníkovou Afriku.

Američané jsou odkázáni na Rusko

Velké naděje si s ním podle BBC spojovala i společnost Facebook Marka Zuckerberga. Šéf Izraelské vesmírné agentury Isaac Ben-Israel uvedl, že je ohrožena celá budoucnost izraelské satelitní komunikace. Problém podle předběžných verzí souvisel s tankováním tekutého kyslíku. Raketa, která v přepočtu přijde na jeden a půl miliardy korun, byla zcela zničena.

Společnost Space X se chce zapsat do dějin i tím, že bude vracet do provozu své použité rakety, které se po startu bezpečně vrátí na Zemi. Od konce tohoto roku chtěla plně zajišťovat dopravu na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Lídrem v soukromém dobývání vesmíru je firma SpaceX

Internetový magnát a miliardář Elon Musk chtěl navíc v září představit nejexotičtější ze svých plánů – založení stálé kolonie na Marsu. „Po včerejší explozi je jasné, že všechny tyto záměry se opozdí, a to podstatně. Spojené státy přitom nejsou schopny posílat astronauty do vesmíru už od roku 2011, kdy ukončily program raketoplánů,“ čteme na serveru BBC.

Podle listu Financial Times je nejreálnějším termínem obnovení letů rok 2018. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír, NASA, musí dodatečně platit Rusům za další raketovou přepravu, což stojí americké daňové poplatníky v přepočtu 12 miliard korun.

„Náklady ale nakonec nejsou v oblasti letů do kosmu tím nejdůležitějším – nejdůležitější je spolehlivost. Starty jsou koneckonců pojištěny, ale nikdo vám nesvěří náklad za miliardy, pokud nebude mít jistotu, že se bezpečně dostane do vesmíru,“ píše list. Space X je podle odhadů asi o 40 procent levnější než jiný poskytovatel kosmické přepravy, společnost United Launch Alliance. „Jenomže té od roku 2006 nespadlo nic, zatímco Space X ztratila už druhou raketu za 15 měsíců,“ bilancuje BBC.

autor: rma
Spustit audio