Před 70 lety se Židé pokusili o pomstu na nacistech. Tisíce esesáků však místo smrti vyvázly jen s vyrážkou

5. září 2016

Letos uplynulo 70 let od nejodvážnějšího pokusu Židů, kteří přežili holokaust, o pomstu na jejich bývalých trýznitelích, píše agentura AP.

Vůdcem skupiny, která si říkala Mstitelé, byl Josef Harmac, jemuž je dnes 91 let. Mstitelé se v roce 1946 pokusili o hromadnou otravu bývalých esesáků v americkém zajateckém táboře v Německu.

Vysvítá to z nedávno odtajněné americké vojenské zprávy, kterou agentura AP získala. Dodnes zůstává záhadou, proč se akce nezdařila – místo aby jed zabil tisíce Němců, více než dvěma tisícovkám z nich jen bylo nevolno.

Harmac agentuře AP řekl, že Židé se nechtěli vystěhovat do Izraele, aniž by podnikli nějakou odvetu za genocidu. Němci za války zavraždili šest milionů Židů. Většina těch, kdo nacistické tábory smrti přežili, byla příliš vyčerpaná a zničená. Dostatečnou pomstou nacistům pro ně bylo, že jsou naživu a založí nové rodiny. Jiní zase tvrdili, že fyzická odplata je v rozporu s židovskou morálkou a tradicí. Byli však i takoví, kteří smýšleli jinak.

Zabít co nejvíc Němců

Zhruba padesát mladých mužů a žen, kteří se za války zúčastnili odboje, nechtělo, aby Němcům jejich zločiny jen tak prošly. Norimberské procesy stíhaly jen několik nejvýše postavených nacistů a Židé neměli u soudu oficiální zastoupení. Skupinu pobuřovalo, že převážná většina nacistů zmizela v poválečném Německu, které budoval americký Marshallův plán.

Po válce tu a tam došlo k ojedinělé odvetě, kterou provedl nějaký Žid, ale skupina usilovala o něco většího, vysvětlil Harmac, který za holokaustu přišel o většinu příbuzných. Chtěla „zabít co nejvíc Němců“. S prvním návrhem přišel odbojář a básník Aba Kovner – otrávit zásoby pitné vody v Norimberku, což by zabilo statisíce lidí.

Mstitelé však namítali, že by zahynuli i nevinní a čin by podkopal mezinárodní úsilí o zřízení Státu Izrael. Plán nakonec stejně nevyšel – když plul Kovner s jedem lodí do Evropy, vzbudil podezření britských úřadů a musel jed hodit přes palubu, než byl zatčen.

Vybombardovaný Norimberk, 20. dubna 1945

Plán B se zaměřil na nacistické pachatele zločinů v zajateckém táboře Langwasser u Norimberka. Členové skupiny si našli práci v pekárně, která do tábora dodávala pečivo, a čekali na příležitost. Ta přišla 13. dubna 1946.

Místo smrti vyrážka

Tři Mstitelé potřeli tři tisíce bochníků chleba arzenikem, který získali od jednoho Kovnerova spolupracovníka. Trvalo jim to dvě hodiny. Cílem bylo zabít 12 tisíc esesáků v táboře. Josef Harmac dohlížel na operaci zvenčí.

Jak už ale bylo řečeno, nikdo nezemřel. Esesáci vykazovali příznaky cholery a zvraceli, měli průjem a kožní vyrážku.

Podle vyšetřovací zprávy byl arzenik nalezen „na horní i spodní části bochníků a také na jejich stranách“. Největší zjištěné množství bylo 0,2 gramu, přičemž „0,1 až 0,3 gramu arzeniku bývá ve většině případů smrtelná dávka“, uvedla později vyšetřovací zpráva.

Těžko vysvětlitelná záhada

Norimberské úřady začaly vyšetřovat Harmace a Liepkeho Distela až v roce 1999, kdy o operaci poprvé promluvili v televizním dokumentárním filmu. Vyšetřovatelům však bylo nepříjemné stíhat lidi, kteří přežili holokaust, a tak nakonec dospěli k závěru, že i když došlo k pokusu o vraždu, nepodají obvinění kvůli „mimořádným okolnostem“.

Podle tajné zprávy americké armády, která incident vyšetřovala hned v roce 1946, bylo množství arzeniku „dostatečně velké, aby způsobilo smrt mnoha lidí“. Přesto není dodnes jasné, proč jed nikoho nezabil. Existuje teorie, že Mstitelé spěchali a potřeli bochníky příliš tenkou vrstvou. Podle jiné verze zase nacističtí zajatci vycítili, že s chlebem není něco v pořádku, a nikdo ho nesnědl dost.

Harmac, Distel a ostatní museli rychle uprchnout. Jiný Žid Jehuda Maimon, který přežil Osvětim, je propašoval do Československa a pak dál až do Itálie, odkud nadobro odpluli do Svaté země. Maimonovi je dnes 92 let a bydlí v domově důchodců nedaleko Tel Avivu. Je stále hrdý, že se pokusil o pomstu, než začal nový život v Izraeli. A Josef Harmac lituje jen jednoho – že Mstitelé nezabili ani jediného nacistu, uzavírá agentura AP.

autor: gzb
Spustit audio