Generálka na debaty amerických prezidentských kandidátů: Trump i Clintonová musí přidat

8. září 2016

Pokud by včerejší fórum v New Yorku bylo generálkou na debaty amerických prezidentských kandidátů, které začnou koncem září, měli by před sebou oba protagonisté ještě spoustu práce.

Tak začíná komentář severoamerického zpravodaje BBC Anthonyho Zurchera. Clintonová a Trump se včera zúčastnili fóra o národní bezpečnosti v muzeu na letadlové lodi Intrepid.

Každý z kandidátů dostal půl hodiny. Bylo to cosi jako politické rychlé rande. A jak už to u takových bleskových dostaveníček bývá, nedopadlo nejlíp. Oba kandidáti měli spoustu času, aby se sami, jak se říká, odkopali, píše zpravodaj BBC a dodává:

Hillary Clintonová znovu chybovala, když došlo na používání privátního mailu v době, kdy byla ministryní zahraničí. A Donald Trump našel neotřelý způsob, jak projevit chabé znalosti politiky a jak zahrnout chválou rivala Spojených států. A severoamerický zpravodaj BBC pokračuje výčtem momentů, kterých podle něj budou oba kandidáti v následujících dnech litovat.

Zoufalá obhajoba Clintonové

Pro Clintonovou je to téma soukromého emailového serveru. Možná chtěla mluvit o tom, proč má právě ona předpoklady pro prezidentský úřad. Jenže skoro třetinu vymezeného času ztratila tím, že se obhajovala kvůli emailům.

Mluvila o „hlavičkách“ mailů a vysvětlovala, že není žádný důkaz o napadení jejího serveru hackery. Řekla dokonce, že ten server byl možná zabezpečený lépe než ostatní servery na ministerstvu zahraničí, protože vládní – přístupný – systém přece hackeři napadli.

Když přišla řeč na zacházení s utajovanými informacemi, neprojevila žádnou kajícnost. „Dělala jsem přesně to, co jsem dělat měla. Ke své práci přistupuji velice seriózně – to platilo tehdy a platí stále.“

Barrack Obama a tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová na ceremoniálu k uctění obětí útoku na americký konzulát v libyjském Benghází

Následovalo ujišťování, že nikdy nepředala tajnou informaci, nikdy neposlala dokumenty označené slovem tajné, žádný materiál s touto hlavičkou. Clintonová – pokud jde o řečnické dovednosti – zkrátka předvedla něco, co se dá přirovnat k poslednímu zoufalému pokusu, který skončí zatlačením vlastní armády do moře, soudí britský komentátor.

Válka v Iráku byla chyba

Pak se moderátor NBC Matt Lauer obrátil na veterány z irácké války, kteří byli v publiku. Co asi říkají tomu, že Clintonová vyjádřila politování nad podporou války, v níž sloužili? Demokratická kandidátka znovu uvedla, že teď tuto válku považuje za chybu a dodala výčet všeho dobrého, co udělala pro armádu.

A zpravodaj BBC si všímá toho, co Clintonová neudělala: nepokusila se přesvědčit příslušníky armády v publiku, že – i když teď lituje rozhodnutí vyslat je do boje, oceňuje jejich nasazení a obětavost. Právě v umění květnatě vyjádřené empatie přitom vyniká manžel Clintonové, Bill Clinton, podotýká zpravodaj BBC. Jak dodává, vzhledem k tomu, že jedna ze tří debat prezidentských kandidátů bude mít stejný formát jako včerejší newyorské fórum, Clintonová má co vylepšovat.

Další téma – americké ztráty v Libyi. Clintonová hájila své kroky z doby, kdy byla ministryní zahraničí. „Vytvořila jsem koalici, která zahrnovala NATO i Ligu arabských států. Dokázali jsme zachránit spoustu lidských životů,“ prohlásila. Pak ale řekla něco, co se jí možná v následujících dnech ještě mnohokrát vrátí: „V téhle akci jsme neztratili ani jednoho Američana.“

Clintonová měla na mysli letecké údery na libyjské síly. Jenže její odpůrci – a hlavně Donald Trump – budou nepochybně poukazovat na smrt amerického velvyslance Christophera Stevense a dalších tří Američanů z konzulátu Spojených států v Benghází a řeknou, že to svědčí o lhostejnosti, jakou Clintonová přikládá jejich osudu.

Putin je lepší než Obama

Donald Trump, jak víme, často chválí ruského prezidenta Putina. Už také během kampaně vyzval ruské operativce, aby napadli email Clintonové. Bývalým šéfem jeho kampaně byl člověk, který pracoval pro Ukrajince podporované Moskvou a dost možná měl jakési vazby na ruské finanční zájmy.

Vezmeme-li tohle všechno v úvahu, pak je to možná trochu pochybný krok – vyrukovat na tak významném fóru, jako bylo to včerejší, s tuplovanou chválou ruského prezidenta Putina. Trump to ale přesto udělal.

Schůzka Vladimíra Putina s Barackem Obamou na okraji summitu G20 v čínském Chang-čou nepřinesla dohodu o příměří v Sýrii

Řekl, že Putina ve vlasti podporuje 82% obyvatel. Je to prý lídr, který má nad svou zemí velkou kontrolu. A Trump porovnal Putina s Obamou a vyšlo mu, že ten první si jako lídr vede líp.

Trump také podotkl, že Putin ho označil za chytrého člověka. „To beru, jasný? Když o mně říká takové pěkné věci, tak o něm taky budu mluvit hezky,“ vysvětlil Trump.

To je sice pěkný způsob, jak vycházet s kolegy nebo spolužáky, jenže američtí občané to možná nebudou považovat za ten nejlepší základ americko-ruských vztahů,“ podotýká zpravodaj BBC.

Jsem chytřejší než generálové

Když se Trumpa zeptali, zda stojí za svým tvrzením, že o porážce takzvaného Islámského státu toho ví víc než američtí generálové, řekl, že za Obamy se z generálů stalo cosi žalostného. Trump v projevu o otázkách národní bezpečnosti řekl, že on by jako prezident dal generálům 30 dnů na to, aby přišli s plánem porážky džihádistů. Cožpak neřekl, že je chytřejší než generálové? A že už ten velký plán má?

A Trump na to odpověděl následovně: Ano, plán už má. Ale – chtěl by také slyšet názor generálů. Možná najde nějaké jiné generály, než jsou ti, co podporují Clintonovou. A jakmile tedy bude mít plán definitivní, určitě o něm neřekne Mattu Lauerovi, moderátorovi včerejší debaty. Punktum a basta.

Bylo to stejné jako v případě Clintonové. Čím déle Trump mluvil, tím víc se do vlastních slov zamotával, píše zpravodaj BBC. Ale jak dodává, Trumpova nejhorší chvíle na newyorském fóru přišla, když se začalo mluvit o jeho dřívějších výrocích. Týkaly se například sexuálně motivovaných útoků v armádě. Moderátor Lauer připomněl Trumpův tweet z roku 2013.

„26 tisíc sexuálních útoků v armádě – a jen 238 odsouzených. Co asi ti géniové čekali, když dali chlapy a ženské dohromady?“ napsal tehdy Trump na sociální síť Twitter.

Logo

Teď, tři léta poté, trvá na tom, že je to tak, jak to napsal. Podotkl, že odchod žen z armády se uskutečnit nedá, ale že „něco se s tím udělat musí“. Načež začal trochu mlhavě o trestním řízení a zvýšení počtu stíhaných osob.

Podle průzkumů má Trump rekordně nízkou podporu žen a tvrzení, že sexuální útoky jsou důsledkem působení žen v armádě, mu moc nepomůže. Měl ale možnost své dřívější výroky zmírnit a ukázat, že dnes to vidí trochu jinak. Promarnil příležitost, uzavírá severoamerický zpravodaj BBC Anthony Zurcher.

autor: thk
Spustit audio