Donald Trump a Hillary Clintonová mají vyrovnané šance na vítězství

19. září 2016

Poslední celonárodní americký průzkum stanice CBS a deníku New York Times ukázal, že šance obou prezidentských kandidátů, republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonové, jsou v podstatě vyrovnané, píše agentura AFP.

Clintonová svého soupeře předbíhá o pouhá dvě procenta – podle ankety by ji volilo 46 procent Američanů, Trumpa 44 procent. V případě registrovaných voličů je její náskok o něco vyšší – 46 ku 41 procentům. Předchozí průzkum z minulé středy, který provedla Quinnipiac University, zjistil podobné výsledky – Clintonová zaznamenala 41 a Trump 39 procent podpory.

Má šanci třetí kandidát?

CBS a New York Times rovněž odhalily klesající nadšení voličů. Počet příznivců demokratů, kteří chtějí jít k volbám, klesl oproti minulému měsíci ze 77 na současných 64 procent, zatímco stoupence republikánů chuť zúčastnit se hlasování neopustila. Patrná je i propast mezi pohlavími – Trumpa chtějí volit především muži a Clintonovou ženy.

Trump ještě stále bojuje o přízeň černošských voličů, ale oproti Clintonové má víc stoupenců mezi bělochy. Většina z nich – 58 procent – však nemá vysokoškolské vzdělání, zatímco Clintonovou podporuje víc bělochů s univerzitním titulem než Trumpa – 48 oproti 29 procentům. Z těch, kteří teď dávají přednost Clintonové, však 21 procent uvedlo, že možná budou volit někoho třetího nebo k urnám nepřijdou vůbec.

Oba citované průzkumy se shodují, že Trump má před svou soupeřkou náskok jen ve dvou důležitých státech – v Ohiu a na Floridě, shrnuje agentura AFP.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.