Francouzská policie vyšetřuje osobní astitentku Le Penové. Kvůli zpronevěře

Skandál kolem údajné zpronevěry finančních prostředků Evropského parlamentu francouzskou Národní frontou vedenou prezidentskou kandidátkou Marin Le Penovou pokračuje. A nabírá na obrátkách.

Francouzská protikorupční policie oficiálně obvinila ze zpronevěry Catherine Grisetovou, osobní asistentku europoslankyně Le Penové, píše server francouzské stanice France 24.

Vyšetřování je součástí stále se rozšiřujícího podezření, že Le Penová fiktivně – a tím také nelegálně – zaměstnávala jako své asistenty v Evropském parlamentu osoby, které ve skutečnosti pracovaly pro Národní frontu.

Grisetová byla oficiálně asistentkou europoslankyně Le Penové od prosince 2010 do února 2016, ale ve skutečnosti podle obvinění vykonávala práci v sídle Národní fronty v Paříži. Na pozici asistentky si údajně vydělala 300 tisíc eur, pokračuje článek na serveru France 24.

Protikorupční policie také vyslechla druhého podezřelého z podílu na zneužívání veřejných prostředků vyhrazených pro europoslance. Touto osobu je Thierry Légier. I on údajně pracoval jako poslanecký asistent Le Penové. Ve skutečnosti ale byl její osobní strážce. Policie ho po výslechu propustila bez obvinění. Z evropských peněz měl dostat přibližně 40 tisíc eur.

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) uvedl, že europoslankyně Le Penová by měla částku vyplacenou oběma svým spolupracovníkům vrátit. V součtu se jedná přibližně o 340 tisíc eur. Pokud Le Penová částku Evropskému parlamentu nevrátí, hrozí jí padesátiprocentní srážka z platu a příplatků, které jí jako europoslankyni náleží.

Padělal OLAF důkazy?

Stanice France24 uvádí, že polovinu platu Evropský parlament Le Penové obstavil. Vůdkyně francouzské Národní fronty obvinění odmítá a tvrdí, že se žádného podvodu nedopustila. Navíc podala žalobu na generálního tajemníka europarlamentu Klause Welleho, na šéfa úřadu OLAF a jeho hlavní vyšetřovatelku. Tuto trojici Le Penová obviňuje z padělání důkazů a vedení politicky motivovaného vyšetřování.

Francois Fillon

Kvůli obvinění ze zneužívání evropských finančních prostředků francouzská policie prohledala také hlavní sídlo Národní fronty. Pracovníci strany potvrdili, že šlo v pořadí o druhou prohlídku, píše britský deník Telegraph.

Skandál kolem údajně fiktivního zaměstnávání poslaneckých asistentů se netýká jen Marine Le Penové. Pravicový kandidát na post francouzského prezidenta François Fillon byl považovaný za favorita voleb. Do doby, než jeho preference prudce snížila aféra se zaměstnáváním rodinných příslušníků. I tyto pozice měly být pouze fiktivní. Pro Fillona pracovala jeho manželka a dvě děti.

Po původním zapírání se pravicový kandidát veřejnosti omluvil s tím, že to, co udělal, sice bylo neetické, ale legální. V kampani pokračuje, v aktuálních preferencích se ale pro první kolo voleb posunul až na třetí místo za středolevého kandidáta Emanuella Macrona a krajně pravicovou Marine Le Penovou.

autor: thk
Spustit audio