Dinosauři začali vymírat už 40 milionů let před dopadem asteroidu

4. březen 2017

Vědce i veřejnost už dlouhá léta zajímá otázka, jakým způsobem vyhynuli pravěcí dinosauři. Byl to postupný proces, nebo jejich záhubu přivodila rychlá změna?

Názory vědecké veřejnosti se v průběhu posledních desetiletí často měnily. Podle serveru Conversation se teď přiklánějí k názoru, že úpadek obřích tvorů trval mnohem déle, než se předpokládalo.

Paleontolog Robert Sloan prováděl v 60. a 70. letech výzkumy fosilií v Montaně. Soudil tehdy, že dinosauři zmizeli během 10 až 20 milionů let na úkor savců, a to z důvodu chladnějšího podnebí. Později se ale ukázalo, že Slounův tým se neubránil chybám v dataci.

Proč vyhynuli? Stále nevíme

V roce 1980 přišel Luis Alvarez s přelomovou teorií. Za vyhynutí dinosaurů mohl obří meteorit, který zasáhl Zemi před 66 miliony let. Po srážce se Zemí se do atmosféry vyvalilo obří množství černého prachu, který zakryl slunce a způsobil na nějakou dobu ochlazení planety. Tomu se dinosauři nedokázali přizpůsobit a během krátké doby vyhynuli. Vědci byli zprvu skeptičtí, pak ale Alvarezovu teorii přijali za svou.

Nejnovější výzkumy paleontologů z univerzity v Bristolu ale teď dokládají, že dinosauří odchod z planety trval mnohem déle. Vědci vytvořili jakýsi evoluční strom více než šesti set druhů dinosaurů. Za pomoci filogenetické metody, kterou opakovaně ověřovali po 30 let, si utvořili dobrou představu o vztazích mezi dinosaury. Evoluční strom pak porovnávali s geologickým časem planety.

Akademici vyzkoumali, že dinosauři se vyvíjeli v pozdním triasu a v raném období jury zhruba před 230 až 150 miliony let. Ještě cennější je ovšem zjištění, že postupný úpadek dinosaurů začal už 40 milionů let před koncem křídy. Jedinou výjimku představovali hadrosaurus a ceratopsius, kteří se později začali vyvíjet do odlišného druhu.

Vědci výsledky opakovaně ověřovali a jsou si jistí, že úpadek těchto živočichů začal už 40 milionů let před jejich definitivním vymřením. Nejsou ale stále schopní s jistotou vysvětlit, proč k němu došlo. K tomu bude potřeba dalšího výzkumu, píše server Conversation.

Spustit audio