The Times: Vítězem nizozemských voleb bude Wilders. I když je prohraje

13. březen 2017

Komentátorka nizozemského deníku De Volkskrant Sheila Sitalsingová se domnívá, že zahraniční média jsou Wildersem fascinovanější než nizozemský tisk. „Posledních patnáct let si nizozemské politiky nikdo nevšímal. Najednou se ale všichni probudili a zjistili, že muslimové a migranti představují v naší zemi velké téma,“ píše komentátorka.

Britové, Američané, Španělé i další jsou otřeseni a litují Nizozemce. I tak respektovaný magazín, jako britský Economist, je schopen zařadit Wilderse mezi euroskeptické intelektuály.

Nejčastěji takto píší reportéři, kteří zaslechli Wildersovy názory poprvé a snaží se dát najevo, že je vyděsily. „My ostatní se tomu už jen unaveně usmíváme. Uvykli jsme jeho drzosti, permanentnímu porušování ústavy, nepokrytému rasismu i nenávistné a očerňující kampani. Zarazí nás vlastně už jen zahraniční reportéři, udivení nad tím, co všechno je dnes možné v nizozemské předvolební debatě,“ dodává De Volkskrant.

Čtěte také

Podle dnešní analýzy britského deníku The Times bude z Wilderse nakonec vítěz voleb, i kdyby samotné hlasování prohrál. Peroxidový blondýn dohnal tradiční nizozemskou politiku do bodu, kdy bude země prakticky neovladatelná. V každém případě vstupuje do neklidné etapy, což bude mít dalekosáhlé důsledky i pro Evropskou unii. Prognózy odhadují, že premiér Mark Rutte sice zvítězí, celkově však bude parlament nebývale rozdroben. O 150 poslaneckých křesel se uchází 28 stran a do parlamentu se jich tentokrát může dostat až šestnáct.

Příště už bude vládnout

Pravděpodobným výsledkem pak bude pravolevá koalice, která zahrne všechny proevropské středové strany. Bude ale nesmírně křehká a možná dlouho potrvá, než se ji podaří vytvořit. Rutteho příští vládu by mohlo držet u moci pět, ale i více stran.

Logo

V minulosti utvořilo v Nizozemsku rekordní koalici pět stran jen jednou. Bylo to v roce 1973, a kabinet vznikal 151 dní. „Tentokrát ale bude proces mnohem komplikovanější a Nizozemsko může být bez vlády pěkně dlouho,“ píše list The Times. V kabinetu nakonec usednou z pragmatických důvodů velmi odlišné subjekty. Zdlouhavá jednání zneklidní kapitálové trhy a jenom dále prohloubí znechucení občanů nad politickými stranami. Země tak bude vůči populistům ještě bezmocnější, než je teď.

„Slabá proevropská vláda bude poražena, i kdyby nakonec vznikla. Skutečným vítězem se stane Wilders. Jeho šance pro příští volby opět porostou. V dlouhodobém výhledu nebude snadné držet ho mimo vládu,“ řekl Timesům analytik Rem Korteweg z londýnského Střediska pro evropskou reformu.

autor: rma
Spustit audio