Ježíš si také užíval nákladné dary, hájí se pravoslavný pop. Luxusní čtyřkolku prý potřebuje

4. červen 2017

Reputaci ruské pravoslavné církve pošramotil pop, který si žije opravdu na vysoké noze. Jak napsal ruský portál Orlovskije Novosti, biskup Něktarij se začal prohánět v orelské oblasti ve vozidle Toyota Land Cruiser V8.

Jeho cena se pohybuje okolo dvou milionů korun, což je třináctinásobek průměrného ročního platu v Rusku. Když si lidé začali stěžovat, že je to na duchovního příliš, udeřila na ně církevní vrchnost, píše portál Orlovskije Novosti.

Podle diecézní správy obdržel biskup vůz od jednoho zemědělského podniku, aby mohl jezdit za věřícími do nejvzdálenějších oblastí.

Další z řady skandálů

Automobil s pohonem všech čtyř kol je prý pro rozblácené ruské cesty ideální. „Sám Ježíš dostával dary od svých stoupenců a nosil drahý šat, o který pod křížem vojáci losovali, protože měl jistě vysokou cenu,“ prohlásil mluvčí diecéze.

Biskup se pak prý obrátil přímo na Orlovskije Novosti a požadoval, aby článek odstranily, protože tím „urážejí city věřících“. „Svými triky podkopáváte mravní základy naší společnosti a vrháte stín na svatou církev a její poctivé služebníky,“ stojí v dopise. Diecéze ale později dopis označila za podvrh, který měl pouze věřící ještě více proti biskupovi popudit.

Ruská pravoslavná církev měla v poslední době více takových skandálů. V roce 2012 byl upraven snímek patriarchy Kirilla a zmizely z něj hodinky za tři čtvrtě milionu, jejich odraz však na vyleštěném mahagonovém stole zůstal dobře viditelný. V témže roce naboural u Moskvy pop v sportovním voze BMW Z4 s diplomatickou značkou.

autor: rma
Spustit audio