Britská premiérka Mayová je slabá a nepopulární. Nikdo ji ale nechce nahradit

19. listopad 2017

Pochybnosti o tom, jestli má britská premiérka Theresa Mayová dostatečnou politickou sílu a jestli je s to provést brexit takovým způsobem, jakým slíbila, ohrožují její pozici. Je to ale paradoxně její neoblíbenost, která ji udržuje u moci, podpořená faktem, že se do čela vládního kabinetu nikdo jiný postavit nechce.

Píše to server amerického magazínu Atlantic.

Tento týden britští poslanci zahájili další fázi projednávání zákona o odluce monarchie od Evropské unie. A ozývaly se hlasy, že by mohlo v řadách konzervativců dojít k rebelii. To se nestalo, pro Mayovou ale ani tak není nic jisté.

O brexitové legislativě se bude v následujících týdnech debatovat ještě mnohokrát, proběhnou stovky hlasování. Celá řada z nich nemusí dopadnout ve prospěch premiérky, což by ji nakonec mohlo stát vedoucí pozici v exekutivě. Patnáct konzervativních poslanců oznámilo, že se při některých hlasováních přidají na stranu labouristů, píše německý deník Die Zeit.

Nelze se zavděčit

Podle britského listu Independent se objevily zprávy, že se Brusel připravuje na možnost zkrachování rozvodových jednání a také případný rozpad britské vlády. Ta se snaží zachovat si přízeň na dvou frontách: na jednu stranu dělá ústupky, aby jednání s Unií pokročila, zároveň si ale chce udržet podporu euroskeptických konzervativců, kteří další kompromisy odmítají.

Stínový ministr pro brexit Keir Starmer z Labouristické strany Mayové adresoval dopis vyjadřující jeho znepokojení, že politička už ve své straně nemá dostatečný vliv potřebný k prosazení klíčových aspektů úspěšného brexitu. Především podle něj není schopna zajistit, aby po vystoupení z Unie následovalo přechodné období, které by zmírnilo následky brexitu.

Starmer v dopise poukazuje na to, že prohlášení některých členů kabinetu, například ministra zahraničí Borise Johnsona a ministra pro zahraniční obchod Liama Foxe, se neshodují s plány, které Mayové v září nastínila při projevu ve Florencii.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson (2016)

Johnson společně se šéfem resortu životního prostředí Michaelem Govem, který je taktéž zastáncem brexitu, údajně Mayové poslali interní zprávu s jejich představami o tom, jak by přechod měl proběhnout.

Končící ministři

„Theresa Mayová ztratila autoritu a důvěryhodnost. Odhalení, že přední stoupenci brexitu Johnson a Gove bezostyšně diktují podmínky […] ukazuje, že si dělají, co chtějí, protože vědí, že premiérka nemá moc jim v tom zabránit,” říká poslanec Skotské národní strany (SNP) Stephen Gethins.

Mayová nedávno přišla kvůli skandálům o dva členy kabinetu. Ministr obrany Michael Fallon rezignoval začátkem měsíce po nařčení z údajného sexuálního obtěžování. O týden později rezignovala také ministryně pro zahraniční rozvoj Priti Patelová, která se letos v srpnu setkala se zástupci Izraele, když byla v zemi na dovolené. O věci přitom neinformovala britské ministerstvo zahraničí.

Šéf tohoto resortu Boris Johnson také momentálně čelí výzvám k odstoupení, a to kvůli diplomatické chybě v případu britsko-íránské občanky Nazanin Zaghariové-Ratcliffové vězněné v Íránu. Kromě toho britské úřady vyšetřují šéfa úřadu vlády Damiana Greena pro podezření ze sexuálního obtěžování.

Osm hlasů do nedůvěry

Mezitím vzrostl počet poslanců připravených vyslovit vládě nedůvěru na čtyřicet. Chybí jim tedy jen osm dalších k tomu, aby si hlasování mohli vynutit, píše dále Independent. Ministr pro brexit David Davis si je nicméně „docela jistý”, že Mayová zůstane premiérkou přinejmenším do dokončení procesu vystoupení z Unie.

I přes otřesy ve vládě a další překážky, které Theresa Mayová bude muset překonat, je její pozice v čele konzervativní strany jistější, než by člověk očekával, upozorňuje magazín Atlantic. V současné situaci Británii nikdo jiný vést nechce.

Britská premiérka Theresa Mayová na zasedání kabinetu

„Dokonce i ti, kteří by jinak o pozici předsedy vlády výrazně stáli, si velmi dobře uvědomují, že pro to teď není vhodná doba,” říká Rainbow Murrayová, profesorka politologie na Univerzitě královny Marie v Londýně. „Brexit je na obzoru a země jde z jedné krize do druhé. Je jasné, že kdokoliv nový v čele země by stál dlouhodobě na okraji propasti,” dodává akademička.

Hlavně ne volby

Dalším z faktorů, který udržuje britskou premiérku u moci, je paradoxně její neoblíbenost, píše Atlantic. Nedávné průzkumy ukazují, že kdyby se konaly nové volby, vyhrála by Labouristická strana.

Konzervativci nechtějí riskovat, že by ztratili už tak velmi těsnou většinu a nové rozdání karet proto nepodpoří. „Směřovat vývoj k dalším volbám se nikomu z nich nechce, protože ty by konzervativní stranu definitivně potopily“, říká ředitel výzkumného ústavu Changing Europe Anand Menon.

„Nelze říct, že by lidé byli s výkonem Theresy Mayové spokojení a že by měla jejich podporu. V současné době ale není nikdo, kdo by ji nahradil,” dodává profesorka Murrayová. Vzhledem k nepředvídatelnosti britské politiky je ale schopnost Mayové přestát veškerý chaos jednou z mála jistot, které zemi zbývají. Analytik Menon oceňuje její vytrvalost: „I když šlo do tuhého, nevycouvala. Zároveň si ale myslím, že je velmi slabá. Nesmírně slabá a překvapivě stabilní,” uzavírá.

Spustit audio