Trumpa na fóru v Davosu zastínila Čína. Globální dominance USA je pryč, píše Washington Post

Americký prezident v pátek vystoupil s projevem na Světovém ekonomickém fóru (WEF) ve Švýcarsku. Politikům, zástupcům byznysu a dalším návštěvníkům prestižní akce mimo jiné vzkázal, že Ameriku bude vždy stavět na první místo, což ale prý neznamená, že Spojené státy zůstanou osamoceny. Vyzval také k přílivu investic do USA a mezinárodní partnery vybídl k „poctivému“ obchodování s Washingtonem.

Americký deník Washington Post v dnešním článku, který vznikl ještě před samotnou Trumpovou řečí, píše, že přítomnost Trumpa v Davosu je rozhodně jedním ze středobodů letošního ročníku. I samotného Trumpa a otázku americké otevřenosti vůči světu ale podle listu přeci jen zastiňuje jiná velmoc – a tou je Čína a její vzestup.

Právě čínský prezident Si Ťin-pching loni ve Švýcarsku vystoupil s něčím, na co světová scéna nebyla od představitelů Říše středu vůbec zvyklá. Jen několik dní po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu čínský vůdce ve svém projevu před rokem bránil globalizaci a liberální světový řád. „Si nabídl určitou míru uklidnění pro členy globální elity, kteří byli znepokojeni nejen nástupem Trumpa, ale i sílícím pravicovým populismem v Evropě,“ vysvětluje Washington Post.

Americké století skončilo

Deník upozorňuje, že za uplynulý rok se situace změnila. Mnoho evropských populistů ve volbách selhalo, vítězná vlna se nekonala. Také čínský lídr letos v Davosu chybí a prý jen málokdo mu dodnes věří jeho údajný liberálně-globalistický postoj. Čína totiž podle amerického listu pokračuje v pokusech o manipulaci světového obchodu, na domácí scéně pak upevňuje autoritářství.

Přesto i letos na zasedání ve Švýcarsku dominuje diskurz, který před rokem započal prezident Si, tedy plamenné výstupy na obhajobu mezinárodní otevřenosti a posilování vztahů mezi státy. Více a více se ale v Davosu mluví také o samotné Číně a jejím vzestupu – ať už jde o panelové debaty nebo soukromé diskuze na koktejlových večírcích. Zmiňují se čínské investice či rostoucí geopolitická asertivita Pekingu.

„Zatímco Trump se drží svého vzletného narativu o Americe na prvním místě, dny, kdy si Spojené státy mohly být jisté svou globální nadřazeností, jsou dávno pryč. A svět to ví,“ píše Washington Post.

Donald Trump

Trumpovo objetí mýtu o americké výjimečnosti se už v dnešním světě neopírá o realitu, myslí si singapurský diplomat a profesor Kishore Mahbubani. „Velkým příběhem 21. století je vzestup Číny a Indie. Uspořádání z posledních dvou století jsme se naučili brát jako globální normu. Ale ve skutečnosti šlo jen o historickou odchylku. A její platnost teď spěje ke konci,“ cituje Mahbubaniho list Washington Post.

Obchod jde i bez USA

Podobně globální situaci vidí i list New York Times. Celý svět už podle něj pokračuje vpřed s obchodní agendou, která se už více netočí kolem Spojených států.

Jako příklad uvádí úterní dohodu jedenácti zemí o přistoupení k dohodě o Transpacifickém partnerství (TPP). Jedná se o mezinárodní obchodní smlouvu, u jejíhož zrodu stál právě Washington. Prezident Trump ale jen několik dní po své inauguraci oznámil odstoupení Spojených států od ujednání.

Severoamerickou dohodu o volném obchodu, známou jako NAFTA, pak označil za „nejhorší obchodní smlouvu, kterou Spojený státy kdy podepsaly“. A od té doby pokračuje Trump ve snaze splnit své další předvolební sliby. Tento týden například zavedl dovozní cla, která se vztahují na solární panely a pračky.

Z údajů Světové obchodní organizace (WTO) vyplývá, že v současnosti se na celém světě vyjednává o třiceti pěti nových bilaterálních a regionálních obchodních dohodách. Spojené státy jsou však účastníkem jen jedné z nich – jednají s Evropskou unií. Ale i tyto rozhovory ustrnuly na mrtvém bodě, upozorňuje deník.

Trump chce znovu jednat

Obchodní kruhy ve Spojených státech podle něj s obavami sledují, jak jiné země podepisují dohody, které nepočítají s americkými vývozci. Například rančeři v Kanadě a Austrálii budou moci prodávat v Japonsku hovězí maso za nižší ceny než jejich američtí konkurenti.

Bílý dům argumentuje, že současná obchodní ujednání jsou pro americké výrobce nevýhodné a cílem americké administrativy je vyjednat lepší podmínky. Trumpův hlavní ekonomický poradce Gary Cohn prohlásil, že Spojené státy chtějí v Davosu podpořit americký obchod a zdůraznit svou oddanost domácímu a globálnímu ekonomickému růstu.

„Zatímco prezident Trump neustále opakuje své ‘Amerika na prvním místě‘, zbytek světa jde vpřed bez ní. Evropa je zpátky na nohou a kráčí proti ‚trumpismu‘. Čína a Japonsko podepisují smlouvy, které už Spojené státy nezahrnují,“ podotýká závěrem americký deník New York Times.

autor: thk
Spustit audio