Zimní olympiáda v Jižní Koreji bude příležitostí k diplomatickým jednáním

Olympijské hry nejen poskytují prostor sportovcům, ale jsou také arénou vysoké diplomacie, protože je navštěvují nejvyšší světoví politici, uvádí jihokorejský deník Korea Herald před zítřejším zahájením zimní olympiády v Pchjongčchangu. Úvodního ceremoniálu se zúčastní 26 hlav států z 21zemí a jihokorejský prezident Mun Če-in se chce osobně sejít se čtrnácti z nich. Tyto schůzky budou většinou formální, ale nejméně dvě budou náročnější – s japonským premiérem Šinzóem Abem a americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

S Abem bude Mun Če-in řešit staronový spor o Korejkách, které Japonsko za druhé světové války využívalo jako sexuální otrokyně. Obě země sice už v roce 2015 uzavřely dohodu o odškodnění a Tokio zaplatilo devět milionů dolarů, ale když do úřadu nastoupil Mun Če-in, označil smlouvu za špatnou a vyrovnání za nedostatečné. Japonsko tím velmi rozhněval a Šinzó Abe chce v Pchjongčchangu Mun Če-ina přesvědčit, aby dohoda zůstala v platnosti.

Snaha o smír

S Mikem Pencem pak bude jihokorejský prezident jednat o severním sousedovi a o tom, jak by měli spojenci přistupovat k jeho jaderným ambicím. Mezi oběma Korejemi došlo před olympiádou k oteplení vztahů; Soul a Washington odložily společné vojenské cvičení až na dobu po skončení her a Pchjongjang reagoval vstřícně – souhlasil, že se olympiády zúčastní. I když má jeho delegace jen 22 sportovců v pěti sportech, chtějí obě poloviny Korejského poloostrova her využít k posílení smířlivé nálady.

Obě delegace nastoupí společně pod symbolickou vlajkou a postaví jediný tým v ženském hokeji. Jihokorejští lyžaři absolvovali trénink v KLDR a ta zase do Pchjongčchangu vyslala stovky roztleskávaček a orchestr. Především však přijede vysoká severokorejská politická delegace v čele s předsedou stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění Kim Jong-namem a vlivnou sestrou severokorejského vůdce a členkou politbyra komunistické strany Kim Jo-čong.

Konec trpělivosti

Mun Če-in je přesvědčený, že oteplení vztahů by mělo vést k častějším stykům a spolupráci mezi oběma Korejemi, ale i k dialogu mezi Pchjongjangem a Washingtonem. Řada jihokorejských i amerických politiků však pohlíží na současnou severokorejskou smířlivost skepticky. Jihokorejský list připomíná, že se hovoří o přípravách amerického preventivního útoku na severokorejská vojenská zařízení. Donald Trump označil situaci za „ošidnou“ a ke svému projevu o stavu Unie přizval jednoho severokorejského zběha. S dalšími se pak setkal v Bílém domě, což bylo považováno za snahu zvýšit na Pchjongjang tlak.

Logo

A viceprezident Pence chce v Jižní Koreji oznámit, že americká trpělivost je u konce. Podle něj může Severní Koreu přinutit, aby se vzdala svého jaderného a raketového programu, jen maximální tlak a hospodářské a diplomatické sankce. Nejdůležitější teď bude, jaký kurs zvolí Severokorejci, soudí Korea Herald.

Spojené státy i Severní Korea tvrdí, že nemají v úmyslu se setkat, přestože Pence a Kimova sestra budou při zahajovacím ceremoniálu sedět jeden několik metrů od sebe, dodává britský Guardian. Pořadatelé mají proto ze zasedacího pořádku těžkou hlavu, protože chtějí, aby hry byly „olympiádou míru“. Jejich zahájení však může být trapné a mrazivé. Kimova sestra Jo-čong se nalézá na americkém seznamu sankcí, protože řídí oddělení propagandy a hraje stále významnější roli v komunistické straně. Spekuluje se, že možná na olympiádu přiveze bratrův vzkaz.

Agresivní sankce

Pence zase prohlásil, že nedovolí, aby na sebe Severní Korea upoutala veškerou pozornost. Na hry politika doprovodí otec Otto Warmbiera, amerického studenta, který loni zemřel po pobytu v severokorejském vězení. Viceprezident také oznámil, že Washington brzy zveřejní „řadu vůbec nejtvrdších a nejagresivnějších hospodářských sankcí proti Severní Koreji“. A americkým jednotkám v Japonsku vzkázal, aby byly „připraveny na jakoukoli eventualitu“.

Pence zdůraznil, že americká delegace bude v Pchjongčchangu nejen fandit svým sportovcům, ale také „připomínat světu, že Severní Korea je nejtyranštější a nejdespotičtější režim na celé planetě“. Napětí zřejmě zvýší i to, že Pchjongjang dnes uspořádal vojenskou přehlídku k výročí vzniku severokorejské armády, jakkoliv bylo defilé menší než v letech minulých. Smířlivě naladěn není ani japonský premiér Šinzó Abe, který varoval, že by se svět „neměl nechat severokorejskou ofenzivou ošálit“, informuje Guardian.

autor: gzb
Spustit audio