Bezpečnostní šéf Facebooku ohlásil rezignaci kvůli dezinformacím, v kauze má svou roli Rusko

20. březen 2018

Bezpečnostní šéf Facebooku Alex Stamos se chystá odejít z funkce po neshodách ve firmě o způsobu, jak čelit šíření dezinformací na této sociální síti. Tvrdí to deník New York Times s odvoláním na nejmenované bývalé i současné zaměstnance Facebooku obeznámené s touto věcí.

Článek newyorských novin poukazuje na to, že Stamos se v rámci internetového gigantu zasazoval o vyšetřování a odhalování facebookových aktivit Ruska.

Snahy přes odpor

Měl se o to snažit i přesto, že jeho tlak údajně vyvolával zděšení jiných vrcholných manažerů firmy včetně provozní ředitelky Facebooku Sheryl Sandbergové.

Stamos ohlásil, že firmu opustí poté, co jeho každodenní úkoly přejdou na kolegy. Podle amerického listu ho management přesvědčil, aby zůstal až do srpna a na předávku svých povinností dohlížel, vedení firmy rovněž mínilo, že by jeho náhlý odchod „vypadal špatně“. Stamos momentálně dohlíží na převod svého bezpečnostního týmu do jiné firemní divize. Jeho skupina, která kdysi čítala 120 lidí, má už teď pouhé tři zaměstnance.

První muž, který odešel

Alex Stamos bude prvním vysoce postaveným manažerem, který Facebook opustí od chvíle, co se kolem této sociální sítě rozvířila debata ohledně jejího využívání k šíření dezinformací. New York Times uvádějí, že odchod je známkou zvýšeného napětí ve vedení firmy.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg, Sheryl Sandbergová a další manažeři se potýkají s řešením celé řady problémů. Mezi ně patří údajné ruské působení na síti či rostoucí podíl takzvaných fake news. O víkendu také vyšlo najevo, že britská poradenská společnost Cambridge Analytica, která zkoumá chování voličů a pracovala pro volební kampaň Donalda Trumpa, získala data z 50 milionů uživatelských profilů na Facebooku. Záležitost už prošetřují britské úřady, podotýkají New York Times.

autor: mam
Spustit audio