Aerolinky nás kvůli nadváze diskriminují, stěžují si tělnatí Samojci

26. říjen 2016

Přemýšleli jste někdy o tom, ve které části světa jsou lidé nejtlustší? Odpověď vás možná překvapí, jedny z největších problémů s obezitou mají obyvatelé tichomořského souostroví Americká Samoa. A jak upozorňuje ve svém komentáři britský týdeník Economist, Samojci kvůli tomu budou mít i problémy s cestováním.

Americké aerolinky Hawaiian Airlines totiž nedávno zjistily, že na pravidelné lince mezi Honolulu a Americkou Samoou spalují mnohem více paliva, než by měly.

Aerolinky zkoumaly příčiny a postupně vyloučily důvody jako silný protivítr a další a rozhodly se provést mezi svými klienty dobrovolný průzkum. A ukázalo se, že cestující a jejich palubní zavazadla jsou v průměru o 14 kilogramů těžší, než se předpokládalo.

A tak Havajské aerolinie zavedly nová pravidla - cestující na trase Honolulu-Americká Samoa už nebudou mít možnost sami si vybrat sedadlo, na kterém by chtěli let absolvovat. Místo toho o jejich usazení rozhodne až pracovník aerolinek na letišti. Cíl letecké společnosti je jednoduchý - zajistit, aby byla hmotnost v letadle rozmístěna rovnoměrně a předešlo se tak případným komplikacím během letu, vysvětluje týdeník Economist.

Jenže, jak britský magazín dodává, Havajské aerolinie se tím dotkly velmi citlivého místa Samojců. Mnoho z nich postup aerolinek považuje za diskriminační a na americké ministerstvo dopravy od konce září dorazilo už šest oficiálních stížností, doplňuje Economist.

Speciální pravidla pro "tlouštíky"

Samojci by ale neměli být rozhodnutím společnosti Hawaiian Airlines překvapení, soudí komentátor. Už v roce 2013 totiž jiná firma - Samoa Air - jako vůbec první letecká společnost světa odstupňovala ceny letenek podle hmotnosti svých pasažérů a cestující začaly loni vážit i Uzbecké aerolinie. Tato společnost ale zatím ceny letenek podle hmotnosti cestujících nemění, dodává Economist.

Lidé, kteří si na počínání havajských aerolinek stěžují, ale podle týdeníku argumentují tím, že je to opatření diskriminační, protože se vztahuje pouze na jedinou linku z mnoha, které společnost provozuje. Na tu, kterou cestují hlavně Samojci nebo lidé samojského původu.

Americké ministerstvo dopravy ale jejich stížnosti neuznalo a ve sporu rozhodlo ve prospěch Hawaiian Airlines s tím, že firma zkoumala hmotnost cestujících na všech svých trasách. Pouze na té mezi Honolulu a Americkou Samoou ale zjistila problémy způsobené nadměrnou hmotností.

Válka o dobrou pověst

Představitelé aerolinek svá opatření obhajují jako nutná k zajištění bezpečnosti cestujících, pokračuje Economist. „Pokud se více opravdu těžkých dospělých soustředí do jedné části letadla, může to způsobit komplikace při nouzovém přistání,” píše Economist a dodává, že řešením je podle aerolinek nechat mezi těžkými dospělými jedno sedadlo volné nebo na něj posadit dítě.

„Na argumentech Hawaiian airlines není na první pohled nic špatného a Samojci možná prohráli bitvu na americkém ministerstvu dopravy. Mohli by ale vyhrát válku, která je pro aerolinky mnohem důležitější – válku o dobrou pověst a názor veřejnosti,” píše britský týdeník. Tenhle boj možná nakonec donutí havajské aerolinky přijít s jiným řešením, které nebude zavánět nerovnostářským jednáním, uzavírá Economist.

autor: Lucie Černohlávková
Spustit audio