Alexej Navalnyj opět odsouzen

3. březen 2014

Sotva skončila olympiáda v Soči, ruské úřady se vrátily k obvyklému pronásledování kritiků prezidenta Putina. Vůdce opozice Alexej Navalnyj byl v pátek dosouzen ke dvěma měsícům domácího vězení bez přístupu na internet, píše Washington Post.

Nesmí také posílat žádné zprávy ani s nikým hovořit s výjimkou vlastní rodiny. Nemůže tedy ani psát do svého blogu a publikovat výsledky svého šetření korupce nejvyšších ruských představitelů. Trest mu byl uložen údajně za to, že porušil zákaz opustit Moskvu. Navalnyj tvrdí, že navštívil jen předměstí, které měl povoleno.

Od chvíle, kdy se před dvěma lety stal neformálním vůdcem opozice, pronásleduje 37letého Navalného jedno obvinění za druhým. Odjet z Moskvy nesměl po obvinění z finančních podvodů ve firmě Yves Rocher. To přišlo poté, co při vyšetřování korupčních skandálů odhalil, že obrovské finanční částky vynaložené na olympijské hry v Soči odčerpali spojenci prezidenta Vladimira Putina.

Vloni byl Navalnyj odsouzen za zpronevěru ve městě Kirov, kde dělal poradce gubernátora. Stejně jako všechny ostatní případy byl i tento kritizován jako politicky motivovaný, protože obžaloba nepřinesla žádné skutečné důkazy.

I když byl jeho pětiletý trest později změněn na podmíněný, rozsudek Navalnému znemožňuje kandidovat na veřejné funkce. A začátkem minulého týdne byl odsouzen k sedmi dnům vězení za to, že chystal protest proti nedávnému verdiktu nad sedmi účastníky protiputinovské demonstrace v květnu 2012, uzavírá Washington Post.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio