Analytici ve Spojených státech předpovídají konec wi-fi

21. březen 2017

Stále více lidí má od telefonních operátorů tarify s neomezenými daty. Američané proto přestávají využívat síť wi-fi. To zaujalo francouzský deník Les Echos. Wi-fi zdarma byla dlouho možností, jak oslovit spotřebitele v amerických kavárnách. Jenže to už je teď věcí minulosti. Uživatelé už pravidelný přístup do wi-fi sítě nepotřebují.

Tento trend se už zřejmě nezmění. Konzultanti ze společnosti Telecom, Media and Finance Associates předpokládají, že využívání wifi na letištích, stadionech nebo v restauracích, které se podílelo z poloviny na užívání telefonních dat, klesne na třetinu, protože spotřebitelé mění své chování.

Změna přístupu k wi-fi se v Americe odehrála teprve v posledních letech, píše Les Echos. Souvisí s poklesem ve využívání streamovaného videa. To vedlo americké operátory ke změně strategie. Ještě v letech 2015 a 2016 většina operátorů vydělávala na omezení dat. Překročení limitu bylo drahé. Menší konkurenti jako Sprint nebo T-mobile přiměli postupně i velké hráče zavádět neomezená data, aby jim neodešli zákazníci. Verizon, poslední operátor, který se nechtěl přizpůsobit, už v únoru povolil a nabídl balíček za 80 dolarů měsíčně. Tarify jsou ale obecně mnohem nákladnější než ve Francii, píše Les Echos. Činí kolem 60 dolarů za měsíc.

Konkurence technologií

S odvoláním na údaje technologické společnosti ReportLinker list píše, že wi-fi nepoužívá už třetina uživatelů chytrých telefonů. Konkurují jí další technologie, jako je LTE-U a především 5G, která by měla zlepšit kvalitu živého videa. Autor článku v Les Echos ale doplňuje, že prozatím si lze jen těžko představit, že wi-fi úplně zmizí. Kromě smartphonů zůstává nezbytnou technologií na jiných přístrojích, které chceme mít připojené na internet. Také pokrytí amerického území operátory není dokonalé.

Masajoši Son, generální ředitel japonské Softbank, která vlastní část akcií menšího operátora Sprint ve Spojených státech, označil už před dvěma lety kvalitu amerických sítí za velmi špatnou oproti Japonsku. Generální ředitel T-Mobile na to reagoval tweetem. V něm tvrdí, že na území, které odpovídá sotva rozloze Kalifornie, není tak těžké dosáhnout dobré kvality sítí.

autor: mam
Spustit audio