Applebaumová: Největší hrozbou Západu nejsou muslimové, ale vývoj v zemích, jako je Polsko

21. červenec 2017

Donald Trump při nedávné návštěvě Varšavy nabídl Polákům velmi zvláštní verzi obrany západní civilizace. Ocenil jejich vlast za boj proti nacismu a sovětskému komunismu, ale téměř se nezmínil o úspěších, jichž země dosáhla od roku 1989, píše historička Anne Applebaumová.

Mluvil o poutech, jež drží Západ pohromadě, včetně klasické hudby a víry v Boha, ale poznámek o demokracii jako takové bylo málo. V proslovu také americký prezident věnoval pozornost nebezpečím, jimž Západ čelí. Zejména pak hrozbám z „jihu či východu“ a represivním ideologiím, jako je radikální islám, který se podle Trumpa snaží „exportoval terorismus a extremismus po celé planetě“.

Snaha o zpolitizované soudnictví

Dny, které po projevu následovaly, ovšem na příkladu rychle se měnících událostí ve Varšavě ukázaly, jak hluboce se šéf Bílého domu mýlil, podotýká Applebaumová a dodává: „Ve chvíli, kdy píšu tyto řádky, právě Polsko ukazuje, že největší hrozbou pro Západ není radikální islám, nic, co přichází zvenčí. Hrozba totiž číhá uvnitř.

V Polsku demokraticky zvolená, ale neliberální vláda, v poslední době vyhrotila útoky na ústavu země. Prosazuje nové zákony, jejichž záměrným cílem je vytvoření zpolitizovaného soudnictví. A při tom všem se hřeje v odlescích návštěvy amerického prezidenta.

Nacionalisté ovládají kabinet

Kabinet ovládá nacionalistická strana Právo a spravedlnost, která disponuje jen velmi těsnou parlamentní většinou, nemá však většinovou podporu společnosti ani mandát měnit ústavu. Navzdory tomu se od chvíle, kdy se chopila moci, systematicky snaží ovládnout předtím nezávislé instituce:

Veřejnoprávní média, prokuraturu, a co je teď nejvíce alarmující, i ústavní soud. Zpolitizovala státní službu. Její ministr obrany, přívrženec spikleneckých teorií, odstranil z vedení armády většinu zkušených důstojníků.

Porušení ústavy

Jen několik dnů po Trumpově návštěvě polská vláda také schválila zákon, který politizuje Zemskou justiční radu, ústavní instituci, která vybírá soudce. A pak zašla ještě dál: Bez veřejných slyšení navrhla další zákon, který, pokud vejde v život, umožní ministru spravedlnosti, aby porušil ústavu a okamžitě propustil všechny soudce nejvyššího soudu.

Tak jako v minulosti, bude se Evropská unie mračit a protestovat. Je možné, že její instituce dokonce na Polsko uvalí sankce. Polsko přitom bylo ještě nedávno pilířem evropské jednoty. Tak pevným, že bývalý premiér Donald Tusk je nyní předsedou Evropské rady. Teď se však stává terčem kritiky a hněvu po celém kontinentě.

Budoucí prezident Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk

Citelný dopad na Polsko

Pokud by byl Západ jednotný, měly by tyto postoje a protesty na Polsko citelný dopad. Avšak Trumpova návštěva ve Varšavě vyslala opačný signál. Vstřícnost současné americké administrativy povzbudila stranu Právo a spravedlnost, aby se od Evropy izolovala v domnění, že ji Amerika podpoří.

Volné pole pro falšování voleb

Přitom si lze velmi lehce představit důsledky poslušného, režimního soudnictví. Vláda by mohla mít volné pole k falšování voleb, přehlížení korupce, k trestnímu stíhání politických oponentů. Ano, právě o to tady běží.

Po čtvrt století byl pád Berlínské zdi a následný triumf demokracie ve střední Evropě považován po celém světě za velký úspěch Západu. Světové společenství stálo o inspiraci a rady z Polska pro cestu k demokracii. Od Barmy, přes Tunisko až po Ukrajinu.

Cizí režimy

Polský odklon od demokracie ochromí nejen jednotu Západu, ale i jeho přitažlivost pro další země ze všech koutů světa. A vytvoří prostor pro to, aby jeho roli převzaly represivní ideologie a režimy z "jihu či východu", píše Applebaumová a pokračuje:

Když byl Trump zvolen prezidentem, mnoho lidí, včetně mě, psalo o tom, jaký to může mít dopad na mezinárodní demokracii. A mnozí nešetřili obavami, že nový šéf Bílého domu bude povzbuzovat populistické, nacionalistické a antiliberální strany v Evropě i v dalších částech světa. A teď to dělá,“ uzavírá svůj komentář v listu Washington Post Anne Applebaumová.

autor: smi
Spustit audio