Auta bez řidiče budou podle ředitele firmy Uber plně funkční nejdřív za deset let

Ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi vyslovil předpoklad, že auta bez řidiče začnou plně autonomně jezdit v běžném provozu nejdřív za deset až patnáct let. S odvoláním na manažerovo vystoupení na technologické konferenci v Německu to na svých stránkách uvádí britský deník Daily Telegraph. Šéf Uberu argumentoval mimo jiné vysokou cenou senzorů, zejména laserového měřiče vzdálenosti LIDAR, a také nutností vytvořit na centimetry přesné mapy měst.

Uber, ale i další alternativní taxi společnosti, nicméně považují auta bez řidičů za velkou příležitost. Díky technologii se jen prohloubí možnost pro zákazníky vybírat si z řady aut, která nebudou vázána na jedno místo, a cestující tak nebudou muset auto vlastnit. Autonomní vozy zároveň přinesou výrazné snížení nákladů na jízdu, a tím dojde i ke zlevnění ceny těchto taxi a jejich větší popularizaci.

Sběr dat a nový plán

Telegraph informuje, že Khosrowsahi se ujal řízení Uberu loni, když zakladatel společnosti Travis Kalanick odstoupil po řadě skandálů. Na tiskové konferenci Khosrowsahi mimo jiné popsal, že firma teď věnuje značné úsilí sběru dat a snaží se zachytit do svých map co nejpodrobněji detaily jednotlivých ulic.

Podle britského listu manažerův odhad o nástupu autonomních vozů kontrastoval s optimistickými předpověďmi, se kterými v poslední době přicházeli nejrůznější zástupci technologického sektoru v kalifornském Silicon Valley.

Testy autonomní taxislužby

A i samotný Uber průběžně do technologie samořiditelnosti významně investuje. V roce 2016 vložil do společnosti Otto, která má vyrábět autonomní auta, více než 200 milionů dolarů. Více než rok už pak Uber testuje autonomní taxislužbu ve městech Pittsburgh a Phoenix. Také technologický gigant Google chce již letos začít s testy, při kterých už ve voze nebude přítomen řidič ani jako pojistka proti chybě počítače.

Dara Khosrowshahi se pokouší očistit Uber po sérii vyšetřování ze strany úřadů, obvinění předchozího šéfa ze sexuálního obtěžování a po odhalení rozsáhlého kyberútoku na firemní systémy. Ředitel teď tvrdí, že společnost přechází z vize „růstu za každou cenu“ k odpovědnému rozvoji, podotýká Daily Telegraph.

autor: mam
Spustit audio