Babiš je český Trump a neomalený odpůrce migrace, píší zahraniční média

23. říjen 2017

„Visegrádské země potřebují podporu v oblasti imigrace. Rakouský politik a budoucí kancléř Sebastian Kurz zastává v této otázce stejný postoj jako já,“ řekl na tiskové konferenci k výsledkům českých parlamentních voleb možný budoucí premiér Andrej Babiš.

Rakouský deník Die Presse si všímá toho, že předseda vítězného hnutí ANO je odhodlaný hledat spojence v oblasti protiimigrační politiky.

Vítěz českých voleb a kvůli vyšetřování z možných dotačních podvodů kontroverzní politik Babiš chce získat podporu svého protiimigračního kurzu u států Evropské unie. Jak řekl, Česko musí najít témata a Evropské radě dát jasně najevo, co chce změnit, píše rakouský deník.

Spojenectví s Kurzem?

Babiš v rozhovoru se zpravodajskou agenturou Reuters jako příklad zmínil imigrační otázku a boj s přistěhovalectvím. Nechce se přitom omezit pouze na země Visegrádské čtyřky, které spojuje striktní odmítání imigrace. „Vítěz nedávných rakouských parlamentních voleb Sebastian Kurz z Rakouské lidové strany je jistě vhodným spojencem,“ řekl v rozhovoru Babiš.

Zároveň dodal, že s Kurzem sdílí stejný postoj v otázce imigrace. „Visegrádské země potřebují další spojence. Potřebujeme Rakousko a jiné státy, například Chorvatsko, Slovinsko a možná ještě další,“ nastínil Babiš podobu své zahraniční politiky.

Zpravodajská agentura dts informovala o tom, že lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn v reakci na Babišova slova ohledně imigrační politiky nešetřil ostrým slovníkem. Šéf lucemburské diplomacie podle svých slov nerozumí tomu, jak může budoucí premiér České republiky – země, kde vznikla Charta 77 Václava Havla – ve svém prvním projevu po volbách oznámit světu, že nepřijme jediného uprchlíka.

Asselborn v souvislosti s tím připomněl, že mnohé evropské země včetně Lucemburska byly v roce 1968 pyšné na svou otevřenost vůči československým uprchlíkům a na to, že jim daly šanci začít nový život.

Kde vzal na Agrofert?

Server německé stanice ARD Tagesschau se na svých stránkách věnuje životní dráze Andreje Babiše. Připomíná, že předseda hnutí ANO navštěvoval školy v Ženevě a Paříži, protože jeho otec působil v zahraničním obchodu tehdejšího Československa a rodina proto částečně žila v zahraničí. To Babišovi po sametové revoluci pomohlo rychle se zorientovat v novém tržním systému.

Agrofert

Po ukončení studia hospodářského inženýrství v Bratislavě Babiš znovu odešel do zahraničí. Až do roku 1991 zastupoval několik československých podniků v Maroku. V roce 1993 založil v České republice podnik Agrofert. Jak sám říká, bylo to s pomocí švýcarských investorů.

Odkud ale pocházely peníze, s jejichž pomocí později převzal všechny části dnešního Agrofertu, není dodnes jasné, podotýká server Tagesschau a upozorňuje také na nesrovnalosti s Babišovým údajným působením v StB. Spisovatel a publicista Jaroslav Rudiš si je jistý, že lidé jako Babiš na počátku 90. let moc dobře věděli, jak život ve svobodných zemích funguje, přinejmenším jak funguje kapitalismus.

„My jsme tady pouze věřili v demokracii a tehdejšího prezidenta Václava Havla. Lidé jako Babiš ale byli úplně někde jinde,“ myslí si Rudiš. Server pokračuje, že Agrofert má v současnosti 30 tisíc zaměstnanců ve 250 dceřiných společnostech, včetně Mafry, pod kterou spadají významná média. Sám Babiš říká, že takto velkou firmu se mu podařilo vybudovat s pomocí svých zaměstnanců a bank.

Všichni kradou. A on taky

V roce 2011 Babiš založil hnutí s názvem Akce nespokojených občanů. Bylo to v době, kdy českou politickou scénou zmítaly skandály. A o dva roky později ANO ve volbách získalo 18 procent hlasů. Babiš se stal ministrem financí a dodnes vystupuje jako bojovník proti korupci a nepotismu. Sám ale čelí obvinění ze zneužívání dotací.

Server Tagesschau si v souvislosti s tím všímá předvolebního spotu Pirátské strany, která ve volbách skončila třetí. V textu písně z kampaně Pirátů se píše: „Všichni kradou, povídal, opakoval čtyři roky, jenom k tomu nedodal, že mezi ně patří taky.“

Piráti už včera představili část pravděpodobných budoucích poslanců

Portál francouzské televize France 24 Babiše srovnává s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Podle autorky komentáře jsou to bohatství, neomalenost, populismus a v neposlední řadě odpor k imigraci, které oba politiky spojuje.

Sám Babiš, který je prý často srovnáván s šéfem Bílého domu právě kvůli osobnostním rysům, ale takové spojitosti nemá rád. Tvrdí totiž o sobě, že i když má s Trumpem podobný pohled na hodně otázek, je mnohem lepší obchodník než americký prezident.

Naopak rád se Babiš srovnává s americkým miliardářem Warrenem Buffetem. Ten podle slov předsedy ANO na rozdíl od Trumpa nikdy nezkrachoval a neměl mimomanželské pletky, píše se v komentáři.

Babiš také rád pyšně zdůrazňuje, jak vlastními silami od základů vybudoval své obchodní impérium. „Pracoval jsem od svých patnácti let. Rozvážel jsem mléko, překládal balíky na nádraží, tapetoval, abych si vydělal svoje peníze,“ cituje Andreje Babiše portál francouzské televize France 24.

autor: rer
Spustit audio