Balkánská migrační trasa není uzavřená

15. březen 2017

Rok po uzavření balkánské migrační trasy se ukázalo, že ji uprchlíci stále používají, píše německý deník Der Tagesspiegel. Cesta je dnes ale obtížnější a drsnější.

Před pokračujícím využíváním této trasy varuje i Rakousko a Slovinsko. Teď, když se otepluje, Vídeň očekává, že se na cestu do unie vydají běženci z Řecka, a to navzdory evropské dohodě s Ankarou i z Turecka, upozornil rakouský ministr vnitra Hans-Peter Doskozil. A dodal, že jeho země bude dál zpřísňovat ochranu hranic ve spolupráci s balkánskými státy i Maďarskem, Polskem a Českem, protože „balkánská trasa uzavřená není“.

Kvůli silničním zátarasům na Balkáně uvízly v Řecku a dalších tranzitních zemích desítky tisíc běženců. Také evropská pohraniční agentura Frontex konstatuje, že balkánská trasa se neuzavřela úplně, jen se posunula na západ. Přibývá migrantů z Afriky, kteří směřují z Libye do Itálie, a ta jich tak loni přijala 182 tisíc. Celkem dorazilo do Evropy 382 tisíc běženců z Asie, Blízkého východu a Afriky. I když je to méně než v roce 2015, je to víc, než kolik jich přišlo každý rok v letech 2010–2014. Zároveň stoupl počet žen a dětí.

Podle kulturní antropoložky Sabine Hessové přicházejí stále stovky uprchlíků starou trasou přes Makedonii a Srbsko i z Turecka přes Bulharsko a Srbsko. Cesta je ale nebezpečnější kvůli tomu, že migrantům jsou upírána práva, přísným policejním kontrolám i riziku, že běžence okradou, napadnou nebo unesou mafiánské gangy, cituje Hessovou deník Der Tagesspiegel.

autor: gzb
Spustit audio