Barcelona bude proti přemnoženým holubům bojovat antikoncepcí

Barcelonský magistrát se ve svém boji s přemnoženými holuby zatím uchyloval k občasným odlovům, teď se ale rozhodl pro lidštější a praktičtější metodu, která by měla počet holubů účinně omezit, píše španělský deník El Pais.

Městské zastupitelstvo Barcelony se samo označuje za „přátelské vůči zvířatům“. V úterý veřejně oznámilo svůj plán, který označuje za „jasný a rozhodný krok k etické kontrole holubích populací.“

Barcelona se přitom inspirovala italským Janovem. Podle barcelonského magistrátu holubi nejenže lidem a jiným zvířatům vadí, ale navíc škodí zdraví, městské dopravě, veřejnému prostoru i vegetaci.

Podávání antikoncepčních prostředků by mělo holubí populaci jen během prvního roku snížit asi o 20 %. Celkově by magistrát chtěl počet holubů během čtyř až pěti let snížit o 80 %.

Roční náklady na projekt budou v přepočtu skoro sedm milionů korun, ale barcelonské úřady tvrdí, že z dlouhodobého hlediska to bude výhodnější než dosud užívané metody. Úspoře peněz by mělo pomoci i to, že nebude potřeba čistit veřejné budovy od holubího trusu.

Speciální dávkovače budou holubům sypat kukuřici každý den v osm hodin ráno, kdy jsou údajně nejhladovější. Každý dávkovač bude krmit místní holubí kolonie. Kukuřici, která je dostatečně velká, aby si na ní nepochutnávaly jiné druhy ptáků, budou holubi dostávat obalenou v nikarbazinu, který omezuje samičí ovulaci a má vliv i na samčí sperma

A co s papoušky?

Katalánský nejvyšší soud minulý měsíc potvrdil stížnost bývalé turistické průvodkyně, která řekla, že dostala plicní fibrózu, protože na barcelonském Katalánském náměstí se neustále vystavovala kontaktu s holubím trusem.

Papoušci mniší se krmí v ulicích argentinského Buenos Aires

Barcelonu ohrožuje i jiný ptačí druh – papoušek mniší, kterých v posledních letech stále přibývá. O tom, co s těmito hlučnými ptáky dělat, se ale ještě nediskutovalo, končí zpráva deníku El Pais.

autor: mit
Spustit audio