Běloruští vědci chtějí využít jadernou elektrárnu k těžbě kryptoměn

Jak vyplývá z dokumentu zveřejněného na stránkách nezávislé běloruské televizní stanice Belsat, běloruská Akademie věd zvažuje otázku využití energie z běloruské jaderné elektrárny v Ostrovci na státem organizovanou těžbu digitálních měn.

V publikovaném dokumentu podepsaném ředitelem Institutu informatiky běloruské Akademie věd Alexandrem Tuzikovem se uvádí, že těžba kryptovalut neboli „mining“ předpokládá využití značného množství výpočetní techniky a představuje proto velkou spotřebu elektrické energie. Za tímto účelem by podle akademiků mohla vypomoci právě energie získaná z nově postavené atomové elektrárny.

Experimenty s digitálními měnami probíhají v Bělorusku již delší dobu, a to na nejvyšší úrovni. Na konci minulého roku prezident Alexandr Lukašenko podepsal dekret o rozvoji digitální ekonomiky. Jeho součástí je i odstavec věnovaný právě těžbě kryptovalut a takzvanému „blockchainu“ – sytému finančních převodů těchto měn bez účasti bank nebo jiných prostředníků.

Dekret má umožnit zařazení technologie blockchainu a používání kryptovalut do běloruské ekonomiky. Firmy budou mít podle něj právo obchodovat s běloruskou digitální měnou doma i na zahraničních burzách a budou ji moci těžit, stojí podle Belsatu v Lukašenkově dekretu.

Experimentátor Lukašenko

Alexandr Lukašenko

Experti výnos ještě před jeho podepsáním označovali za revoluční. A podle běloruské televizní stanice to odpovídá skutečnosti. Podmínky pro rozvoj IT, pokročilých technologií, byznysu založeného na blockchainu a dalších teď budou v Bělorusku skutečně jedny z nejlepších na světě, myslí si nezávislá stanice Belsat.

Legalizace blockchainu a kryptovalut se přitom nejspíše nebude týkat celé země, ale především svobodné ekonomické zóny, která se nazývá Park vysokých technologií.

Bělorusko se dokonce chystá zavést vlastní digitální měnu. Nedávno vytvořený systém elektronických plateb založený na technologii blockchain se jmenuje Tolar a jedná se o první podobný systém na území bývalého Sovětského svazu. Vývojáři této běloruské kryptovaluty Denis Lavnikevič a Segej Lavriněnko na prezentaci projektu v Minsku uvedli, že kapitalizace jejich „coinu“ již dosáhla milionu běloruských rublů.

Běloruský prezident Lukašenko je svými ekonomickými experimenty proslulý. V roce 2009, když byl v Rusku ze dne na den zakázán herní byznys, vytvořil v zemi rozsáhlé herní zóny. Bělorusko je také jedním z nejaktivnějších ekonomických partnerů Číny ve východní Evropě, uvádí v závěru textu na svých stránkách nezávislá běloruská televizní stanice Belsat.

autor: Jan Machonin
Spustit audio