Benátčané mají dost turistů, kritizují církev za pronájmy církevních ubytoven

10. říjen 2017

Obyvatelé Benátek, kteří dosud bojovali s webovou ubytovací službou Airbnb a hoteliéry, kteří skupují byty a zdražují nájmy, mají podle londýnských Timesů nového nepřítele. V žaludku jim leží katoličtí duchovní, kteří začali výhodně pronajímat církevní ubytovny a řeholní budovy turistům. Na poslední velké protituristické demonstraci Benátčané tahali po náměstích pytle plné špinavého prádla, nad hlavou nesli hesla Za peníze ničíte Benátky, a trpce si stěžovali, že nájemci vyhánějí tisíce starousedlíků. Z města se prý stává past na turisty.

Nejnovějším terčem jejich hněvu je Santa Fosca, tisíc let starý kostel a jeho přilehlá fara na břehu kanálu. Kdysi zde bydlel kněz, ale církev komplex kvůli klesající návštěvnosti věřících uzavřela. Nový život mají vlít místu turisté, protože farnost chce budovu přebudovat na hostel. Jeden sarkastický demonstrant na dveře umístil ironický nápis: „Budete si tady spát jako Bůh“.

Nesmíme ztratit církev, říká aktivista

„Pokud v boji proti přívalu turistů ztratíme církev, je po nás, protože k pronájmu mají katolíci stovky budov,“ stěžuje si aktivista Marco Gasparinetti. Timesy připomínají, že Benátky měly v minulém století 150 tisíc obyvatel, dnes se ale jejich počet smrskl jen na 55 tisíc.

Kostel Santa Fosca leží na rozhraní dvou Benátek. Z jedné strany je Cannaregio, čtvrť, která si díky malým obchůdkům a barům udržela více méně tradiční charakter. Z druhé strany jsou ovšem už nové Benátky, uzpůsobené potřebám statisíců turistů.

Ti z nádraží vlečou své kufry rovnou do hotelů poblíž náměstí svatého Marka. Diecézní správa tvrdí, že Santa Fosca konvertuje faru na hostel jen proto, aby mohla zaplatit opravy. Mluvčí církve také upozorňuje, že farnost provozuje vývařovnu pro chudé a další sociální aktivity.

Turisté jako překážka

„Doufám, že ti nahoře zprvu dostali špatné informace a teď zasáhnou,“ říká Gasparinetti, který je členem nátlakové Skupiny 25. dubna. „Stáváme se vězni ve vlastním městě,“ říká obchodní poradce Marco Scurati. Na náměstíčku, kde by si mohla a měla hrát má dcera, bývá pořád asi tak osmdesát turistů, a když se jich tam sejde víc, nedostanu se do dveří vlastního domu,“ lamentuje Benátčan.

Také Gasparinetti byl prý vytlačen ze svého bytu v paláci u Velkého kanálu. „Byl tam moc velký hluk, tak jsme se přestěhovali na ostrov Murano. O mě nejde, já si Benátek užil dosyta. Chci je ale zachránit pro své děti,“ říká závěrem deníku The Times.

autor: rma
Spustit audio