Berlín je pod tlakem, aby přehodnotil svou letitou podporu Izraele

3. květen 2016

„Pochybnosti nad pravicovým premiérem židovského státu má asi i sama Merkelová,“ píše server Spiegel Online.

Němečtí politici podle serveru Spiegel Online tlačí na přehodnocení „bezpodmínečné“ podpory, jakou spolková kancléřka Angela Merkelová poskytuje Izraeli.

Podle magazínu už Němcům dochází trpělivost v souvislosti s kroky premiéra Benjamina Netanjahua. Merkelová projevila své zklamání už v březnu během jednání s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, kde se debatovalo o případné rezoluci Rady bezpečnosti OSN, odsuzující výstavu židovských osad.

Ačkoli Německo není stálým členem Rady bezpečnosti, kancléřka Abbáse podpořila. „Plně chápu, proč se prezident Abbás neustále obrací na Radu bezpečnosti,“ řekla. Izraelští představitelé ovšem podle Spiegelu jakékoli úvahy o roztržce s Německem odmítají. „Německým politikům naopak začíná vadit, že Netanjahu jejich přátelství využívá,“ řekl Spiegelu německý sociálnědemokratický politik Rolf Mützenich.

Předseda zahraničního výboru Bundestagu Norbert Röttgen z CDU nicméně obvinil Netanjahua z ohrožování budoucnosti vlastní země. „Nynější politika Izraele nesměřuje k tomu, aby stát Izrael zůstal židovským a demokratickým,“ uvedl. Podle Spiegelu Izrael považuje více než 70 let po holocaustu Německo za svého klíčového evropského spojence, který poskytuje židovskému státu diplomatickou i vojenskou pomoc. Berlín například daroval izraelskému námořnictvu tři ponorky, které zaplatila německá vláda.

Merkelová podle Spiegelu na tomto přátelství trvá. V roce 2008 v Knessetu prohlásila, že bezpečnost Izraele je „státním zájmem Německa“. Přesto se objevují náznaky, že by mohla změnit postoj. Když letos v lednu Evropská unie přijala rezoluci, kritizující izraelské osady na Západním břehu, Netanjahu se obrátil na německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera s prosbou, aby zmírnil její tón. „Počítám s vámi,“ řekl mu údajně do telefonu.

Braniborská brána, Německo, Berlín

Steinmeier ho však ignoroval a připojil německý podpis pod textem, který osady považuje „z hlediska mezinárodního práva za nelegální stavby, překážku míru a hrozbu pro mírové urovnání v podobě dvou nezávislých států“. Tolik server Spiegel Online.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.