Boj o syrskou Rakku vyhrotil vztahy Ruska, Íránu a USA, hrozí mezinárodní konflikt

21. červen 2017

V Sýrii pokračuje ofenziva Syrských demokratických sil na baštu Islámského státu, město Rakka. Zároveň se vyhrocuje situace mezi Spojenými státy, které tyto opoziční jednotky podporují, a Ruskem, jež pomáhá režimu prezidenta Bašára Asada. Američany vedená koalice sestřelila syrskou vládní stíhačku, která útočila na pozice Syrských demokratických sil, informuje kurdský server Ara News. Americký mluvčí uvedl, že koalice nejprve kontaktovala své ruské protějšky, ale jakmile syrský letoun shodil bomby do blízkosti kurdských bojovníků, byl sestřelen. Mluvčí zároveň zdůraznil, že cílem koalice je porazit Islámský stát v Sýrii a Iráku, nikoli bojovat proti syrskému režimu, Rusům a prorežimním silám.

Incident však rozhořčil Moskvu. Ruské ministerstvo obrany Američany varovalo, že začne považovat letouny koalice za „potenciální cíle“, informuje agentura AP. Austrálie se ruské pohrůžky tak zalekla, že „dočasně pozastavila účast“ na bombardování Islámského státu.

V pondělí pak americká armáda sestřelila bezpilotní letoun Íránu, který spolu s Ruskem podporuje Asadův režim, píše server stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda. Stalo se to v jihovýchodní Sýrii. Podle Američanů byl íránský dron ozbrojený, projevoval nepřátelské úmysly a ohrožoval koaliční jednotky.

Americká armáda opakovaně varovala všechny síly bojující na straně Asada, aby se držely stranou „dekonfliktní zóny“, na které se Spojené státy dohodly s Ruskem. Zejména se nemají přibližovat k základně Tanf, kde Američané cvičí své spojence a kde působí i americké speciální jednotky, zdůraznila koalice.

Teherán poprvé odpálil balistické střely

Situace se tak povážlivě vyhrotila, že hrozí mezinárodní konfrontace mezi Spojenými státy, Ruskem a Íránem, soudí deník Financial Times. K eskalaci přispělo i nedělní odpálení íránských balistických střel. Teherán je v Sýrii použil vůbec poprvé. Třebaže mířil na Islámský stát, byla to demonstrace síly určená Američanům a jejich spojenci, Saúdské Arábii, regionálnímu rivalovi Íránu.

Podle analytiků je tato eskalace vzhledem k množství soupeřících sil nevyhnutelná. Všem jde především o to, kdo ovládne Rakku a syrské hranice s Irákem. Ambice Teheránu jsou známé už dlouho, ale s nástupem Trumpovy administrativy klesla tolerance Washingtonu vůči íránskému počínání.

Bitva o Rakku, kterou vedou Američany podporované Syrské demokratické síly, mezitím zdárně postupuje. Jejich vedení oznámilo, že bojovníci během prvních deseti dnů ofenzivy ovládli čtyři městské čtvrti a zabili přes 300 ozbrojenců, uvedl server Ara News. Sami přišli o 15 mužů. Zajali také sedm džihádistů, zničili řadu bomb, minometných systémů, těžkých zbraní, jednu továrnu na výbušniny a čtyři bezpilotní letouny a zabavili mnoho těžkých zbraní, včetně tureckých.

Bitva o syrské město Rakka, které je baštou takzvaného Islámského státu (žlutě kurdské síly, červeně syrská armáda)

Kurdský Hněv Eufratu

V řadách Syrských demokratických sil bojují převážně Kurdové, ale také Arabové a křesťané. Rakku začali obkličovat už v listopadu, kdy s podporou Američanů zahájili operaci s názvem Hněv Eufratu. Od té doby osvobodili přibližně 560 kilometrů čtverečních území na severu provincie Rakka a 2500 kilometrů čtverečních na jejím západě a východě.

Rusku se ale průběh ofenzivy na Rakku nelíbí. Velitel ruských vojáků v Sýrii generál Sergej Surovikin prohlásil, že Syrské demokratické síly nechávají ozbrojence Islámského státu odejít z města, místo aby je zabily. Surovikin tvrdí, že velení ruských sil „vidí džihádisty z Rakky odcházet“.

Strategické plány

Kurdští představitelé to ale odmítli a označili tvrzení za propagandu. Podle ruského analytika Timura Achmetova je Moskva zřejmě rozladěná, že jsou ozbrojenci Islámského státu vytlačováni na území, které chce osvobodit Syrská arabská armáda podporovaná Rusy.

„Všechny ruské reakce na vývoj ve východní Sýrii je třeba vidět v kontextu strategických plánů Ruska v zemi. A jejich ústřední součástí je obnova politických a vojenských schopností syrské vlády,“ zdůrazňuje analytik Achmetov. To bude podle něj vyžadovat i otevření přístupové cesty k hranicím Iráku, aby měl režim prezidenta Bašára Asada únikovou trasu.

Situace může snadno vyústit v přímou konfrontaci mezi ruskou a americkou armádou, která operuje v oblasti Rakky

Dalším cílem ruského posilování syrské vlády je získat pro ni kontrolu nad ropnými poli, aby si Asad zajistil příjmy a měl silnější pozici při budoucích jednáních s opozicí. Přítomnost Nové syrské armády, kterou podporují Spojené státy, a ovládnutí Rakky kurdskými jednotkami by mohly ruské strategické plány na posílení Damašku ohrozit, píše server Ara News a upřesňuje, že Novou syrskou armádu tvoří hlavně dezertéři z vládních sil.

Boj o vliv v regionu

Jeden z předsedů opoziční Syrské demokratické rady Ilham Ahmed v rozhovoru pro server upozornil, že Amerika s Ruskem soupeří v regionu o vliv. Obě země se snaží Rakku osvobodit. Ahmed zdůraznil, že ruská tvrzení nejsou pravdivá. Moskva podle něj dobře ví, že proti Islámskému státu bojují výhradně Syrské demokratické síly.

Ahmed dodal, že Asadova armáda může klidně bojovat jinde. Jestli se zapojí do bojů o Rakku, ohrozí to celou operaci, varuje kurdský vůdce Ilham Ahmed. Tolik kurdský server Ara News.

autor: gzb
Spustit audio