Brexit ve stylu Matrixu? Financial Times přinášejí sedm scénářů na motivy slavných filmů

Šéfeditor britského listu Financial Times Robert Shrimsley uveřejnil satirický komentář, ve kterém přirovnává brexit a hlavně budoucnost Velké Británie k dystopickým sci-fi filmům a knihám. K napsání sloupku ho údajně přiměl David Davis britský ministr pro brexit. Ten prohlásil, že Velká Británie rozhodně nehodlá vystoupit z Evropské unie ve stylu filmu Šílený Max.

Podle Shrimsleyho se určitě muselo leckomu ulevit, že na obyvatele Spojeného království nečeká budoucnost plná loupeživých a vražedných motorkářských a automobilových gangů. Na druhou stranu ale ministr Davis nevyloučil ostatní dystopické vize, a proto se komentátor rozhodl jednu po druhé rozebrat.

1. Hunger Games

První možností je tak brexit ve stylu filmové série Hunger Games. Jedná se údajně o možnost, kterou upřednostňují stoupenci „měkkého brexitu“, tedy zejména lidé, kteří chtějí minimalizovat ekonomické důsledky odluky od Unie.

Podle tohoto fiktivního scénáře se vylosuje dvacet čtyři dětí z enkláv britských stoupenců evropského integračního projektu. Následně je Velká Británie nabídne jako tribut Evropské komisi výměnou za přístup na evropský jednotný trh. Čtyřiadvacítka vyvolených se následně bude vzájemně pronásledovat v chodbách sídla Evropské komise, budově Berlaymont, dokud nezůstane pouze jediný přeživší, kterému nakonec bude nabídnuta pozice zástupce ředitele kabinetu.

Britská vláda by místo vražedných her možná upřednostňovala uspořádání turnaje v šachu, takové řešení nicméně není příliš pravděpodobné. „Francie a řada členů Evropského parlamentu budou trvat na plnohodnotné lidské oběti, aby byly skutečné náklady brexitu jasné všem,“ rozvádí první satirický scénář britský žurnalista.

2. 451 stupňů Fahrenheita

Druhou dystopickou možností je podle něj brexit à la 451 stupňů Fahrenheita. V této eventualitě však hasiči neslouží ke zdolávání požárů, nýbrž pálí knihy a zprávy vydané anglickou centrální bankou a ekonomickými experty. Běžní Britové se zase spoléhají pouze na televizní zábavu, poskytující jen pokleslé a hloupé pořady. Stoupenci Unie musí žít ve vyhnanství na venkově, kde se učí ekonomické zprávy a předpovědi nazpaměť, aby je mohli citovat i desetiletí po završení brexitu.

3. Blader Runner

Další verze zpřetrhání vazeb Británie s Unií je pak na způsob snímku Blade Runner. V této temné vizi budoucnosti musí každý občan ostrovní monarchie jíst v pouličních stáncích chemikáliemi nabuzená kuřata, dovezená ze Spojených států na základě „průlomové a úžasné obchodní dohody“.

Terminator Salvation

V zemi pořád prší a skupiny ozbrojených policistů zároveň loví replikanty, kteří vypadají jako normální lidské bytosti, ale ve skutečnosti jsou to evropští občané. Do Británie byli přivezení k práci, kterou místní lidé zastávat nechtějí – třeba pomáhat na ovocných farmách.

4. Terminátor

Humorný komentář listu Financial Times nezapomíná ani na Terminátora. Ten se v této variantě po brexitu vrací do minulosti a vraždí sira Edwarda Heathe ještě předtím, než někdejší ministerský předseda podepíše smlouvu o přistoupení země do Evropské unie. V pokračování rebelové posílají vlastního terminátora, který v minulosti zorganizuje povstalecké hnutí za vstup do Unie, což se podaří až „někdy krátce po přistoupení Srbska“.

5. RoboCop

Britský komentátor pamatuje i na RoboCopa. Po brexitu by prý šlo o vhodné a efektivní technické řešení ostrahy irských hranic, které by nevyvolávalo jakékoliv mezinárodní třenice. Problém ale možná spočívá v tom, že se jednotlivé irské frakce pravděpodobně nedohodnou, jakým dialektem mají RoboCopové mluvit.

6. Matrix

Další scénář brexitu je podobný Matrixu. Občané Velké Británie v něm mají implantované zařízení, které je přinutí si myslet, že vše je v pořádku a život je dobrý. „Někteří prominentní zastánci tvrdého brexitu nicméně přístroj používají už teď, a tvrdí, že vše je skvělé,“ píše Shrimsley.

7. Skutečný život

Poslední variantu výstupu z Unie pak uvádí pod názvem Skutečný život. V této realitě je Velká Británie odhodlaná opustit evropský blok do příštích dvanácti měsíců, ale přitom už má za sebou rok hádání. A vláda dokonce stále není schopná shodnout se alespoň na základním rámci brexitu, ani na tom, jak má vlastně odchod vypadat.

„Někteří lidé právě tuto možnost považují za nejvíce dystopickou vizi vůbec,“ zakončuje Robert Shrimsley svůj satirický komentář v listu Financial Times. S tím, že autor prý všechny tyto možnosti viděl rozpracované v tajné zprávě londýnské vlády.

autor: thk
Spustit audio