Britové za cenu kontroly přistěhovalců obětují evropský trh

27. říjen 2016

„Obyvatelům Spojeného království záleží více na kontrole přistěhovalectví, než na zachování přístupu na společný evropský trh,“ cituje americká zpravodajská agentura Bloomberg výsledky průzkumu veřejného mínění ve Velké Británii. Šetření provedla společnost Survation pro komerční televizní stanici Independent Television – ITV. Bloomberg z výsledku usuzuje, že se potvrdila správnost strategie britské premiérky Theresy Mayové, s níž přistupuje k jednání o odchodu země z Evropské unie.

Theresa Mayová už dříve za svou prioritu při vyjednávání podmínek brexitu označila právě kontrolu hranic ostrovní monarchie. Výsledky průzkumu jsou následující: Více než polovina dotázaných uvedla, že se více obává přílivu cizinců než případných ekonomických ztrát způsobených ztrátou výhod plynoucích z volného obchodu s Evropskou unií. S tímto názorem souhlasí přesně padesát šest procent dotázaných.

Ještě větší podporu účastníci průzkumu veřejného mínění vyjádřili postupu Mayové při „rozvodu“ s Unií. Padesát osm procent respondentů premiérčiny kroky schvaluje. A jen čtvrtina s cestou, kterou Mayová prosazuje, nesouhlasí. Předsedkyně britské vlády tak podle výsledků ankety může bez obav dále upřednostňovat kontrolu migrace před zachováním přístupu na evropský trh, soudí komentátor agentury Bloomberg.

Klesající životní úroveň? Větší strach vládne z cizinců

Londýnské finanční centrum City se hrozí vyhlídek na ztrátu svých privilegií plynoucích z členství v jednotném evropském prostoru, ale zbytek země přemýšlí jinak, pokračuje článek americké zpravodajské agentury. Občané Spojeného království se více obávají rostoucího počtu zahraničních pracovníků než dopadů na vlastní životní úroveň. Podle některých názorů cizinci obsadí každé volné pracovní místo a navíc sníží platovou hladinu v zemi. Zdá se, že přesvědčení zastánců těchto názorů nemění ani pád libry, která od červnového referenda ztratila 18 procent ze své hodnoty. Britové zkrátka stále touží po rozluce s Evropskou unií, čteme na serveru agentury Bloomberg.

Obavy britských bankéřů popisuje britský deník Guardian. Podle něj je budoucí podoba obchodní dohody Velké Británie a Evropské unie žhavým tématem nejen v londýnské City. O budoucnosti dosavadního britského premianta v oblasti poskytování finančních služeb se diskutuje na celém světě. Nedávno se na konferenci londýnských bankéřů k záležitosti otevřeně vyjádřila francouzská velvyslankyně v Británii Sylvie Bermannová. Řekla, že Paříž je připravená přijmout bankovní ústavy, ovlivněné brexitem, včetně jejich zaměstnanců.

A francouzská velvyslankyně nebyla jediná, kdo v tomto smyslu ujistil přítomné. S podobnými nabídkami přichází také německé bankovní centrum ve Frankfurtu nad Mohanem. Za alternativu k londýnské City, která po brexitu ztratí kouzlo centra, odkud se dá volně operovat v Evropské unii, se nabízejí také Dublin nebo Lucemburk. Předseda Britské bankovní asociace Anthony Browne, na stejné konferenci varoval, že zahraniční peněžní ústavy jsou v režimu pohotovosti a kdykoliv se mohou rozhodnout přesunout své aktivity ze Spojeného království. A jak připomíná Guardian, v Británii pracuje ve finančnictví přes milion lidí.

Průzkumy mínění se ale liší

I přes reálné hrozby v ekonomické oblasti se však zdá, že stále zůstává ve hře otázka přistěhovalectví do Velké Británie, píše americká agentura Bloomberg. Jak dodává, je třeba vzít v úvahu podmínky, za jakých se Theresa Mayová dostala k moci. Teď se snaží upevnit si pozici. Stará se tedy více o realizaci přání většiny voličů než o obavy londýnských finančníků. Bloomberg v tomto ohledu připomíná, že právě přistěhovalectví se považuje za jeden z hlavních důvodů, proč v červnovém referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie zvítězili právě zastánci brexitu. Vláda se tedy zavázala, že sníží počet přistěhovalců pod sto tisíc osob. Ale ne všechny průzkumy hrají premiérce Mayové do karet. Podobná anketa minulý týden pro změnu ukázala, že tábor stoupenců společného trhu má mírný náskok před zastánci limitů pro přistěhovalce.

Situaci je tedy podle agentury Bloomberg možné rozklíčovat následovně. Průzkum za průzkumem stále znovu ukazuje, že Británie zůstává rozdělená na dva tábory. Jedna z otázek posledního šetření totiž zněla, jak by britští voliči hlasovali o členství v Evropské unii nyní. Čtyřicet sedm procent z nich by bylo pro odchod z Unie, čtyřicet šest procent pro setrvání ve svazku s kontinentální Evropou. Zbývajících sedm procent se nedokázalo rozhodnout. Tolik americká agentura Bloomberg.

autor: thk
Spustit audio