Budu mámou i premiérkou, slibuje novozélandská politička. Úřad kvůli těhotenství neopustí

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová dnes vzkázala, že je těhotná a čeká první dítě. Její prohlášení, že bude premiérkou a mámou zároveň, vyvolalo velkou vlnu podpory ze strany aktivistů za ženská i pracovní práva, píše agentura Reuters.

Ardernová chce aktivně zastávat úřad až do konce těhotenství, a pak si vzít dovolenou na šest týdnů. Během ní ji v čele novozélandské exekutivy zastoupí místopředseda vlády Winston Peters.

Před svým domem v Aucklandu Ardernová řekla novinářům, že o „nečekaný“ přírůstek bude na plný úvazek pečovat její partner a že celá rodina bude cestovat společně, když to bude nutné. „Nejsem první žena, která bude pracující matkou. Vím, že tohle jsou zvláštní okolnosti, ale mnoho žen to zvládlo přede mnou,“ uvedla premiérka.

Těhotenství populární 37leté političky je jedním z mála příkladů, kdy zvolená vůdkyně zastává funkci během těhotenství. V historii Nového Zélandu se pak jedná o vůbec první takovou situaci. Například Bénazír Bhuttová ale porodila v roce 1990, kdy byla pákistánskou premiérkou.

Progresivní Nový Zéland

Jacinda Ardernová se dostala k moci loni díky koaliční smlouvě po těsně vyhraných volbách. Je třetím nejmladším premiérem Nového Zélandu za více než 100 let a teprve třetí ženou v této pozici. Její nástup k moci vyvolal intenzivní zájem o její osobní život a i proto je často srovnávána s jinými mladistvými vůdci, jako jsou francouzský prezident Emmanuel Macron nebo kanadský premiér Justin Trudeau.

Ardernová ujistila veřejnost, že si vezme jen šestitýdenní dovolenou, během které prý v případě potřeby bude stále k dispozici. Její krátké volno po porodu ale přímo kontrastuje s legislativní změnou, kterou se koalice vedená novozélandskými labouristy snaží prosadit, a to prodloužit rodičovskou dovolenou z 18 na 22 týdnů. A do roku 2020 ji navýšit až na 26 týdnů. Sama Ardernová uznala, že má štěstí, že její partner si může vzít volno a cestovat s ní a starat se o dítě.

Jak Reuters dodává, Nový Zéland má dlouhodobě reputaci velmi progresivní země. Byl prvním státem, který dal ženám hlasovací právo, a to už v roce 1893. „Je to skvěle načasované…o 125 let později máme premiérku, která porodí v úřadu,“ říká ministryně pro ženské záležitosti Julie Anne Genterová.

autor: per
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.