Chaos v Jemenu přerůstá v regionální válku

27. březen 2015

Situace v Jemenu se opět zkomplikovala, když povstalečtí Húthíové tento týden obsadili třetí největší jemenské město Ta‘iz a tamní mezinárodní letiště, píše server americké stanice CNN.

Stříleli při tom po místních obyvatelích, kteří proti nim protestovali, a zabili jednoho civilistu a přes 80 dalších zranili.

V Ta‘izu se zmocnili i strategických budov, včetně ústředí bezpečnostních a zpravodajských služeb.

Chaos vypukl v lednu, kdy šíitští rebelové obklíčili prezidentský palác v San‘á a přiměli prezidenta Abdara Rabbú Mansúra Hádího k rezignaci. Podle něj je však demise neplatná a on zůstává hlavou státu.

Húthíové minulý týden ostřelovali palác v jižním Adenu, kam se Hádí uchýlil, a střetli se s prezidentovými jednotkami. Zahynulo nejméně 13 lidí.

Čtěte také

Zmatku podle CNN využívá Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), která stupňuje útoky. Před týdnem pumové atentáty na dvě mešity v San‘á zabily skoro 140 lidí a stovky dalších zranily. Přihlásil se k nim takzvaný Islámský stát.

Spojené státy stáhly z Jemenu veškerý vojenský personál, který v zemi ještě zbýval. Jemenský ministr Rijád Jasín vyzval Radu pro spolupráci arabských států v Perském zálivu (GCC), aby do Jemenu vyslala vojáky, kteří by postup Húthíů zastavili, dodává server Hlasu Ameriky.

Saudská Arábie zahájila letecké údery proti povstalcům v Jemenu

Doplňuje také, že tento týden stáhli ze země poslední vojáky i Britové, kteří už minulý měsíc evakuovali diplomaty a pozastavili provoz velvyslanectví v jemenské metropoli.

Mezitím pokračují boje u Ta‘izu a v jeho okolí. Povstalci, které podporuje Írán a bývalý prezident Ali Abdalláh Sálih, vyslali asi 5000 ozbrojenců a na 80 tanků do sousední provincie Ibb.

Jejich vůdce Abdalmalik Húthí označil v televizním projevu Hádího za „loutku mezinárodních a regionálních sil, které chtějí do Jemenu importovat libyjský model“. Podle něj jsou hlavními spiklenci Spojené státy, Izrael, Saúdská Arábie a Katar.

Od září, kdy Húthíové vtrhli do San‘á, už ovládli devět z 22 provincií Jemenu, shrnuje situaci agentura AP. Hádí pak prohlásil za dočasnou metropoli země přístav Aden.

Čtěte také

V sobotu tam pronesl svůj první televizní projev od své vynucené demise a přísahal, že povstání rozdrtí.

Hádího podporuje mezinárodní společenství, včetně arabských zemí, které do Adenu solidárně přemístily své diplomatické mise.

Húthíové hned po Hádího projevu oznámili ofenzivu v prvním otevřeném vyhlášení války od chvíle, kdy v září obsadili metropoli. Obklíčili Aden a Hádí ve středu z přístavu odjel lodí na neznámé místo.

Po stažení amerických vojáků není jasné, co bude s útoky bezpilotních letounů proti Al-Káidě. Od roku 2009 jich Američané podnikli stovky a často zasáhli i civilisty, což vyostřilo protiamerické nálady v zemi. Po nástupu Húthíů však počet amerických operací prudce klesl.

Vojenská situace v Jemenu

V Jemenu už s Američany ani nemá kdo spolupracovat – všichni jemenští vládní vojáci teď bojují buď proti povstalcům, anebo na jejich straně. Nejmenovaní američtí představitelé řekli agentuře, že nálety budou pokračovat, ale bude jich zřejmě méně, píše agentura AP.

Americký deník Los Angeles Times k tomu dodává, že Húthíové se zmocnili materiálů jemenské tajné služby o podrobnostech protiteroristických operací. V dokumentech jsou uvedena i jména informátorů a dalších spolupracovníků zpravodajských složek.

Jemenští představitelé jsou přesvědčeni, že Húthíové materiály předali svým íránským poradcům.

Čtěte také

K zásadnímu vyhrocení došlo v polovině tohoto týdne. Saúdská Arábie přemístila k jemenským hranicím těžkou vojenskou techniku a ve čtvrtek zahájila letecké útoky na pozice Húthíů.

Jak píše agentura Reuters, náletů se účastní širší „koalice států v Perském zálivu“.

Vojáci podporující svrženého jemenského prezidenta Mansúra Hádího

Brzy poté, co saúdský velvyslanec ve Washingtonu Adíl Džubajr operaci oznámil, bombardovaly neznámé letouny mezinárodní letiště v San‘á a nedalekou vojenskou základnu.

Podle Džubajra byla letecká ofenziva zahájena na žádost prezidenta Hádího a podílí se na ní deset zemí, včetně Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Bahrajnu a Kataru. „Koalice udělá vše, aby ochránila legitimní jemenskou vládu,“ prohlásil Džubajr.

Húthíové označili arabské bombardování svých pozic za „agresi sionistických Saúdů“ a varovali, že povede k „širší válce v regionu“, dodává agentura AFP.

Upřesňuje také, že prezident Hádí ze země neodplul, ale se svými poradci a saúdskými diplomaty odletěl přes Rijád do Egypta.

Čtěte také

Húthíové v Adenu také dočasně obsadili mezinárodní letiště, zatkli ministra obrany Mahmúda Subajhího a na hlavu Hádího vypsali odměnu ve výši 20 milionů jemenských riálů, tedy necelých 100.000 dolarů.

Podle britského Guardianu se jemenský konflikt může proměnit v jakousi „válku v zastoupení“, kterou povedou arabské země proti Íránu.

Saúdská hranice s Jemenem měří skoro 1800 kilometrů, hrozí proto, že se konflikt může přelít i do Východní provincie v Saúdské Arábii, kde žije převážně šíitské obyvatelstvo a kde se nalézají nejbohatší ropná naleziště.

Rozhodnutí o zahájení náletů na Húthíe padlo zřejmě minulou sobotu, kdy se v Rijádu sešli zástupci zemí v Perském zálivu. Hádí tento týden vyzval k podpoře vojenské operace i Radu bezpečnosti OSN.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio