Chaos ve Venezuele se prohlubuje

24. květen 2016

Chaos ve Venezuele, která trpí nedostatkem potravin a elektřiny, se ještě více prohloubil, když prezident Nicolás Maduro prohlásil, že nechá „zmizet“ celý parlament ovládaný opozicí, píše americký deník Los Angeles Times.

V zemi sílí protivládní demonstrace a když Maduro nedávno vyhlásil výjimečný stav, parlament mu ho zrušil. Minulý týden bylo při protestech několik lidí zatčeno a policie rozháněla demonstranty slzným plynem. Přitom pouze pochodovali k Národní volební radě, aby vyjádřili nesouhlas s příliš pomalým tempem ověřování podpisů na petici, která požaduje referendum o odvolání Madura z úřadu. Opozice jich v dubnu shromáždila přes jeden a tři čtvrtě milionu.

Lidé nesli transparenty jako „umíráme hlady“ a „nemáme co jíst“. Aby policie pochodu zabránila, uzavřela v hlavním městě Caracasu 14 stanic metra. Uprostřed stále horšího nedostatku potravin už začalo docházet k rabování obchodů na předměstí metropole. Nedostatkovým zbožím jsou i léky a další zboží denní potřeby. Madurova popularita klesla rekordně nízko – na pouhých 15 %. Opozice tvrdí, že Národní volební komise záměrně zdržuje ověřování hlasů, aby referendum nemusela vyhlásit.

Zmizení parlamentu je jen otázkou času

Mezitím si opoziční vůdci a Maduro vyměňují dramatická prohlášení. Maduro prohlásil, že „zmizení parlamentu je jen otázkou času“, aniž upřesnil, jak to zařídí. Opozici obviňuje ze snahy o puč. Když poslanci zrušili Madurův výjimečný stav jako neústavní, opoziční vůdce Henrique Capriles, bývalý prezidentský kandidát a nyní guvernér státu Miranda, apeloval na armádu, aby neposlouchala Madurovy rozkazy. Podle něj si má vybrat, jestli bude stát na straně ústavy, nebo na straně Madura. Capriles také vyzval Venezuelany, aby ignorovali všechna opatření, která by s výjimečným stavem mohla souviset, protože je neplatný.

Maduro se ve svých verbálních útocích neomezuje jen na opozici. V rámci své utkvělé myšlenky, že ho Američané chtějí svrhnout, prohlásil, že do venezuelského vzdušného prostoru „ilegálně vstoupil americký letoun“. Mluvčí Pentagonu obvinění odmítl s tím, že nejbližší americké letadlo bylo od Venezuely 100 námořních mil daleko. Pak Maduro označil za „zrádce“ generálního tajemníka Organizace amerických států Luise Almagra jen proto, že ho Almagro vyzval, aby respektoval ústavní rozdělení pravomocí. Almagro prohlásil, že „zrádcem je naopak Maduro“. Podle něj venezuelský prezident „zrazuje lid i údajnou ideologii svými blábolivými tirádami, zrazuje etiku v politice lhaním a zrazuje i nejposvátnější politickou zásadu, podle které se má podrobit přezkoumání důvěry lidu,“ citují generálního tajemníka Organizace amerických států Los Angeles Times.

Logo

Madurovo odvolání si přeje 70 % obyvatel

Server německé stanice Deutsche Welle zase píše, že venezuelský Nejvyšší soud uznal Madurovo vyhlášení výjimečného stavu jako ústavní. A naopak anuloval jeho zrušení parlamentem. O víkendu pak vláda uspořádala mohutné vojenské cvičení proti údajně hrozící americké invazi. Ministr obrany Vladimir Padrino manévry zdůvodnil prohlášením, že „Venezuela je v ohrožení“. Skutečným důvodem je snaha opozice o Madurovo odvolání, které si už přeje 70 % obyvatel. Předseda parlamentu Henry Ramos Allup prezidenta ujistil, že opozice nechce ani puč, ani krveprolití. Hospodářská a politická situace ve Venezuele je tak špatná, že americké zpravodajské služby varovaly, že zemi hrozí mohutné celospolečenské povstání.

Krizi se snaží vyřešit mezinárodní vyjednavači. Tým vede bývalý španělský premiér José Luis Rodriguez Zapatero a jsou v něm také někdejší prezidenti Panamy a Dominikánské republiky Martin Torrijos a Leonel Fernandez. Ve čtvrtek se sešli s Madurem a pak s představiteli opozice. Venezuelský parlament požádal o pomoc i Organizaci amerických států s prosbou, aby „něco udělala dřív, než bude pozdě,“ shrnuje situaci Deutsche Welle.

autor: gzb
Spustit audio