Čína předběhla USA v počtu kin, od roku 2012 přibývá 19 promítacích pláten denně

30. červen 2017

„Stavební boom v Číně konečně připravil Spojené státy o jejich primát filmové velmoci,“ píše deník The Times. Podle oficiálních údajů mají v nejlidnatější zemi světa 45 tisíc kin, přičemž tempo růstu bylo opravdu závratné. Od roku 2012 přibývalo 19 promítacích pláten denně.

Tento týden o tom informoval zástupce státního úřadu pro tisk, rozhlas, film a televizi Čang Chung-sen. Ve městě Čcheng-tu zahájil filmový festival zemí skupiny Brics, tedy Brazílie, Ruska, Číny a Jižní Afriky. Podle posledního sčítání z loňského prosince bylo v Číně 41 tisíc kin a ve Spojených státech něco přes 45 tisíc, tam ale výstavba prakticky stála. Podle matematických odhadů tak musí být Čína už na prvním místě, i když jde jen o statistický model.

Tatínkové a superhrdinové

Prudký nárůst zájmu o film v Číně uvolnil ruce hollywoodským tvůrcům, kteří už nejsou závislí pouze na domácím publiku. Bezezbytku to podle Timesů platí pro páté pokračování filmu o gigantických robotech Transformers: Poslední rytíř.

Zatímco ve Spojených státech si film nevede nijak dobře a za prvních pět dní vydělal jen 69 milionů dolarů, v Číně, kde tatínci svým synkům vyrábějí podomácku figurky nejoblíbenějších postav filmu, ve stejném období utržil 123 milionů dolarů.

Rychle a zběsile na první příčce

Podobný úspěch slavila v Číně filmová adaptace populární hry Warcraft: První střet. A zdaleka nejúspěšnějším hollywoodským trhákem zůstává v Číně série Rychle a zběsile, momentálně její sedmé pokračování. Letos si v Číně vedly lépe než v USA také Mumie s Tomem Cruisem a další díl Pirátů z Karibiku s podtitulem Salazarova pomsta.

Animovaná série Kung-fu panda se dokonce natáčí ve dvojí verzi, a animovaný pohyb úst postaviček je přizpůsoben čínštině tak, aby dabing vyzněl zcela autenticky.

Nadšení amerických filmařů pro čínský filmový trh mírní pouze stále silnější podezření, že je tam berou na hůl, poznamenávají Timesy. Zatímco z každého dolaru za lístky mají v USA 60 centů, v Číně pouhopouhých pětadvacet centů.

autor: rma
Spustit audio