CNN propustila komentátora, který na sociálních sítích hajloval

Televizní stanice CNN s okamžitou platností, jak ostatně oznámila na svém webu, ukončila spolupráci s komentátorem Jeffreym Lordem. Důvodem byl fakt, že tento konzervativní žurnalista v diskusi na sociálních sítích pozdravil svého oponenta z liberálně laděné organizace Media Matters nacistickým pozdravem. Lordovi nepomohlo ani pozdější ujištění, že šlo jen o sarkasmus a parodii.

Organizace má přitom Lorda na mušce už dlouho. Kritizuje jej například za tvrzení, že miliardář a finančník George Soros sponzoruje levicová média. Lord na oplátku označuje Media Matters za fašistickou organizaci. „Jsou to bigotní odpůrci svobody projevu, kteří se v typicky fašistickém stylu snaží zavřít ústa každému, kdo říká, co se jim nelíbí,“ napsal v jednom ze svých blogů.

Sympatizant Trumpa

Lord podle CNN porušil dobré mravy a dopustil se „neospravedlnitelného činu“. A nezdá se, že by o jeho služby měly zájem jiné televize. Fox News, která by zřejmě byla nejlogičtější volbou, se už nechala slyšet, že v současnosti neuvažuje o rozšíření svého komentátorského týmu ani o zvýšení počtu účastníků politických diskusí.

Někteří komentátoři sice rozhodnutí CNN podporují, ale zároveň se ptají, co to bylo za nápad Lorda angažovat. Původně republikánský politický poradce a zaměstnanec administrativy prezidenta Ronalda Reagana, který píše články pro konzervativní měsíčník American Spectator, začal s placenou spoluprací pro CNN před dvěma lety, poznamenává nezávislý slovenský server DenníkN.

Lord se už tehdy profiloval jako sympatizant Donalda Trumpa. Na tom by podle mediálních analytiků nebylo nic špatného, kdyby se ovšem Lord nedopouštěl absurdních vyjádření. Letos v dubnu například v panelové diskusi označil Trumpa za „Martina Luthera Kinga zdravotní péče“. Přirovnal tak proslulého obhájce práv Afroameričanů k současné hlavě státu. Po těchto slovech moderátor debatu raději předčasně ukončil.

Srovnání s Ku Klux Klanem

Lord také opakovaně srovnává vedoucí politiky Demokratické strany s Ku Klux Klanem. Požaduje, aby se demokraté omluvili za otrokářství, represe vůči původním obyvatelům Ameriky a segregaci. Exprezidenta Baracka Obamu zase připodobňuje k čínskému komunistickému vůdci Mao Ce-tungovi a jeho politická hesla k rétorice nacistické mládežnické organizace Hitlerjugend.

CNN

Na druhé straně Lordovým odchodem ztratila CNN jednoho z mála protrumpovských komentátorů. Alespoň to tvrdí konzervativní média. To ovšem stanice CNN odmítá s tím, že má dostatek žurnalistů, kteří prezidentovu agendu podporují.

Z prezidentova okolí se už dlouho na adresu CNN a také dalších televizních stanic ozývají hlasité výtky. Trump už během předvolební kampaně nevynechal jedinou příležitost, aby jejich zpravodajství neoznačil za „nepřátelské a falešné“. A i teď dochází mezi korespondenty CNN a lidmi z prezidentova mediálního týmu k častým a nepříjemným slovním přestřelkám, píše DenníkN.

Vyhazov kvůli krvavé atrapě

Na druhé straně však CNN neváhá ukončit spolupráci s lidmi, kteří udělali nebo napsali něco, co televize považuje za nevhodné nebo pobuřující. Před několika měsíci se stanice rozloučila s herečkou a moderátorkou oblíbené silvestrovské show Kathy Griffinovou. Ta se nechala vyfotografovat se zakrvácenou atrapou lidské hlavy, která se nápadně podobala hlavě Donalda Trumpa.

CNN také ukončila spolupráci s moderátorem dokumentárních pořadů Rezou Aslanem. Stalo se tak poté, co prezidenta označil velice vulgárním výrazem. Aslan tak tehdy reagoval na Trumpův zákaz vstupu občanů sedmi převážně muslimských států do USA, připomíná slovenský DenníkN.

autor: smi
Spustit audio