Další velká pokuta pro Deutsche Bank. V USA zaplatí 95 milionů dolarů

Největší německá banka Deutsche Bank souhlasila se zaplacením pokuty ve Spojených státech ve výši 95 milionů dolarů, v přepočtu 2,4 miliardy korun. Jejím cílem je urovnat právní spor týkající se obvinění z daňových podvodů.

Americká vláda banku obvinila, že se před šestnácti lety snažila prostřednictvím účelově založené sítě společností vyhnout v zámoří placení daní. O případu na své webové stránce informuje zpravodajská agentura Reuters.

Bance hrozila dvojnásobná pokuta

V dohodě o vyrovnání uzavřené u Manhattanského federálního soudu se německý bankovní ústav přiznal také k dalšímu prohřešku proti americkým daňovým zákonům. Prostřednictvím nastrčených společností se Deutsche Bank pokusila manipulovat daňový výměr vzniklý na základě obchodování s akciemi farmaceutické společnosti Bristol-Myers Squibb.

Jak dodává francouzská zpravodajská stanice France24, Deutsche Bank se v dohodě o vyrovnání přiznala ke skutečnosti, že se chtěla vyhnout daňové povinnosti v zámoří. Finanční ústav údajně věděl, že jím založené společnosti neměly žádný skutečný nemovitý majetek. Nevykazovaly také žádnou činnost, za kterou by mohly převzít povinnost platit daně za obchodování s cennými papíry farmaceutické společnosti Bristol-Myers Squibb.

Americké ministerstvo spravedlnosti posoudilo jako pokus o daňový podvod operaci, ve které se banka pokusila skrýt svůj zisk například prostřednictvím společnosti BMY.N, jejímž předmětem je obchodování s akciemi. Ta se zisk pokusila vyvést do zahraničí převodem na cizí měnu. A nejenže o této operaci Deutsche Bank věděla, ale také se na ní podílela.

Dohoda o vyrovnání je vyústěním žaloby podané v prosinci 2014. Jejím prostřednictvím se americké úřady snažily od Deutsche Bank zpětně získat více než 190 milionů dolarů. Částka zahrnovala zpětně vyměřené dlužné daně, pokuty a úroky.

Logo

„Americké vládě se prostřednictvím soudu a dohody o vyrovnání podařilo přimět Deutsche Bank k přiznání jejích kroků prováděných za účelem vyhnout se placení daní ve Spojených státech,“ cituje Reuters manhattanského státního zástupce Preeta Bhararu.

Druhé velké vyrovnání

Na základě žaloby a následné dohody o vyrovnání se tak Deutsche Bank přiznala k řadě akcí, jejichž cílem bylo v roce 2000 zaplatit v zámoří podstatně nižší daně. „Jsme rádi, že se kauzu podařilo vyřešit a uzavřít tak události, které se odehrály před více než šestnácti lety,“ vyjádřila postoj Deutsche Bank její tisková mluvčí Amanda Williamsová, píše Reuters.

Deutsche Bank se dohodou podařilo uzavřít další z několika právních sporů, které vyvolaly nervozitu německé vlády i podnikatelských kruhů. Investoři se také obávali, jestli má německá finanční instituce dostatek kapitálu na vyrovnání vyměřených pokut.

Minulý měsíc se Deutsche Bank dohodla s americkými úřady na urovnání jiného právního sporu, připomíná Reuters. Americké úřady ji žalovaly kvůli obchodování s problematickými hypotečními cennými papíry. Finanční deriváty byly jednou z příčin světové finanční krize, která začala v roce 2008.

V rámci dohody o vyrovnání v tomto případě Deutsche Bank souhlasila se zaplacením pokuty ve výši více než sedmi miliard dolarů. V částce je zahrnuta pokuta více než tři miliardy dolarů. Další čtyři miliardy dolarů jsou určené na finanční odškodnění spotřebitelů, dodává francouzská zpravodajská stanice France 24.

autor: thk
Spustit audio