Desková hra upozorňuje na problém vynucených sňatků. Autorku inspirovala vlastní zkušenost

Pákistánská designérka Nashra Balagamwalová vytvořila deskovou hru, která objasňuje, co bude muset podstoupit, až jí vyprší americké vízum a vrátí se ze Spojených států do vlasti.

O kreativním způsobu, jak upozornit na problém dohodnutých sňatků, píše britský deník Guardian.

Na svatbě kamarádky v Karáčí Balagamwalovou oslovila postarší dáma a ptala se na její rodinný stav. Designérka, která žije v New Yorku, odpověděla, že rozhodně nemá v plánu se v blízké budoucnosti vdát. Starší ženu její odpověď šokovala.

Pákistánky čelí velkému tlaku a očekávání, že se vdají v mladém věku. Balagamwalová proto vymýšlí různé taktiky, jak se dotěrným otázkám při společenských příležitostech vyhnout. Ostříhala si vlasy, aby neodpovídala typickému ženskému ideálu a pěstuje si opálení, aby byla podle pákistánských standardů méně přitažlivá. Někdy nosí falešný snubní prsten.

Balagamwalová studovala na Rhode Island School of Design a v současnosti pracuje ve firmě Hasbro, která vyrábí oblíbené hry, jako Monopoly nebo Jenga. Její rodiče ale chtějí, aby se vrátila do Karáčí, hned jak vyprší její roční pracovní vízum. Mladá designérka chce zvýšit povědomí o dohodnutých sňatcích v západních zemích a vytvořila proto deskovou hru, která proces objasňuje.

Brutální praktiky

Některé rodiny používají donucovací prostředky, aby přinutily dcery vrátit se do Pákistánu a provdat se. Jednu mladou ženu rodiče v letadle omámili narkotiky. Na osmnáctiletou dívku zaútočil potenciální ženich kyselinou za to, že odmítla dohodnutý sňatek.

V pákistánském městě Čakval před několika lety zabili mladý pár, protože milenci utekli a chtěli se vzít bez povolení rodičů. Šestnáctiletý kamarád, který jim v útěku pomohl, byl upálen. Sňatky ze svobodné vůle jsou v Pákistánu legální od roku 2003.

Balagamwalová v rozhovoru pro Guardian vypráví, jak nutili k sňatkům její vlastní kamarádky. Jednu zavřeli rodiče do místnosti a dávali jí jen málo jídla, dokud nepřistoupila na dohodnutý sňatek. Jiná byla provdána za homosexuálního muže, který přiznal svou orientaci až po roce manželství. Balagamwalová přesvědčila rodiče, aby jí dopřáli klid na studium a s plánováním sňatku počkali, až jí bude jednadvacet.

Když tohoto věku dosáhla, musela se setkat s několika případnými partnery. Trvala však na tom, že si s každým z nich promluví v soukromí. Snažila se zjistit, jaká práva by měla v manželství – jestli bude moci řídit, nosit tílka a topy bez rukávů nebo kolik bude muset mít dětí. „Nikdo by neměl být nucen strávit zbytek života s někým, koho zná pár týdnů,“ říká mladá designérka.

Mamánci, lichotníci i misogyni

Balúčové v čajovně v pákistánské Kvétě

Hra, kterou vymyslela, se jmenuje Arranged! (Dohodnuto!) a hraje se s kartami. Strategická hra sleduje tři mladé Pákistánky, které se snaží vyhnout dohazovači. Mladé ženy na cestě doprovází „tetička“ a snaží se je za každou cenu provdat.

Po hrací ploše jsou náhodně rozmístění nápadníci, kteří ztělesňují stereotypy pákistánských mužů. Jsou mezi nimi stydliví maminčini mazánci i šarmantní lichotníci, kteří se považují za boží dárek lidstvu, popisuje autorka. Hra odráží její názory na misogynní postoje pákistánských mužů, podle kterých žena patří do kuchyně a musí se podřizovat přáním manžela.

Cílem hry je vyhnout se dohodnutému sňatku a najít pravou lásku. Skutečným cílem je rozpoutat veřejnou diskuzi o dohodnutých sňatcích. Balagamwalová se domnívá, že ženy by se měly postavit proti dohodnutým sňatkům. Mnoho z nich tiše přijímá svůj osud, buď ze strachu, nebo protože nejsou dost vzdělané. Neuvědomují si, že by mohly v životě dosáhnout víc, než se přestěhovat z otcova domu do manželova, říká designérka.

Při své příští návštěvě Karáčí se musí zúčastnit další svatby. Už vykonala přípravy - ostříhala si vlasy. „Budou řešit moji sexualitu nebo si pomyslí, že jsem příliš ovlivněná Západem,“ říká Balagamwalová a dodává: „Je psychicky vyčerpávající muset se neustále bránit dohodnutým sňatkům.“ Na manželství zcela nezanevřela, jednoho dne se chce vdát a mít děti. Přála by si ale, aby to přišlo samo od sebe a ne příkazem rodičů.

Spustit audio