Donald Trump vzkázal politickému vedení KLDR: Nepodceňujte nás a neprovokujte!

8. listopad 2017

Donald Trump při návštěvě Jižní Koreje ostře varoval jejího severního souseda. „Nepodceňujte nás a neprovokujte,“ zdůraznil americký prezident poté, co kvůli špatnému počasí zrušil návštěvu korejské demilitarizované zóny, píše agentura AP. Trump to řekl před svým odletem do Číny v jihokorejském parlamentu. V projevu deklaroval, že Amerika neusiluje o konflikt, ale nedovolí, aby někdo ohrožoval její občany. Vyzval také všechny státy světa, aby se Severní Koreou omezily diplomatické a hospodářské styky a důsledně uplatňovaly sankce OSN. Naléhal zejména na severokorejské spojence Rusko a Čínu, s jejímiž prezidenty se zanedlouho sejde.

I v Japonsku zahájil Trump svou dvanáctidenní cestu po Asii varováním, že „žádný diktátor a režim by neměl podceňovat odhodlání Ameriky“, všímá si hongkongský deník South China Morning Post. Severní Korea je dominantním tématem pro Japonsko, Jižní Koreu a Čínu, ale Trump má také poprvé nastínit svou širší asijsko-pacifickou politiku, která má nahradit tu Obamovu. Jeho předchůdce prosazoval obchodní a investiční Transpacifické partnerství (TPP), aby zdůraznil závazky vůči regionu a zbrzdil rostoucí vliv Číny, který některé asijské spojence znepokojuje. Trump ale od dohody odstoupil a žádnou náhradu zatím nenavrhl.

Hlavním cílem jeho současné cesty je rozptýlit pocit, že ho Asie nezajímá. Bude se snažit zformulovat politické, bezpečnostní a hospodářské ambice vůči regionu v projevu, který se očekává ve Vietnamu na summitu Asijsko-pacifického hospodářského společenství (APEC) o nadcházejícím víkendu. Riskuje ale vyvolání dojmu, že ho kvůli Severní Koreji nezajímají další problémy regionu, počínaje napětím v Jihočínském moři a konče bojem proti místnímu terorismu. Trump proto bude muset svůj postoj pečlivě vyvážit, zejména chce-li přimět Japonsko, Jižní Koreu a především Čínu k zesílení tlaku na Pchjongjang.

Obava z jaderné zbraně

To je Trumpova priorita, protože ředitel CIA Mike Pompeo v říjnu zdůraznil, že Severokorejci budou mít možná už za několik měsíců jadernou zbraň schopnou zasáhnout kontinentální Spojené státy. Japonský premiér Šinzó Abe je s Trumpem zajedno, ale Soul a Peking jsou problematičtější. Jihokorejský prezident Mun Če-in kategoricky odmítá užití síly, zatímco Trump označil dialog za slepou uličku.

Ještě obtížnější je Peking, i když se vzájemné neshody zmírnily po zpřísnění čínských sankcí vůči Pchjongjangu. Prezident Si Ťin-pching ale na tamější režim nechce tlačit příliš silně, aby se tak vyhnul jeho destabilizaci.

Strach z nestability

Peking se bojí, že kdyby režim Kim Čong-una padl, narušilo by to i legitimitu Komunistické strany Číny a vedlo by to k nestabilitě na společných hranicích, přílivu severokorejských uprchlíků a možná i vzniku proamerického nástupnického státu. Peking se rovněž obává, že s rostoucím pocitem zranitelnosti Spojených států Trump stále vážněji uvažuje o preventivním úderu na severokorejská jaderná zařízení.

Trumpa proto čeká nelehký úkol najít rovnováhu mezi přáním upoutat pozornost na Severní Koreu a projevením zájmu o širší asijsko-pacifický region. Zásadní zkouškou bude Peking, se kterým se bude snažit těsněji sladit postoj vůči Pchjongjangu v situaci, kdy může brzy čelit své první velké zahraničněpolitické krizi, soudí South China Morning Post.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.