Důvěra malých britských firem v ostrovní ekonomiku je nejnižší od hlasování o Brexitu

21. září 2017

Důvěra mezi malými britskými firmami a zaměstnavateli v ostrovní ekonomiku klesla na nejnižší úroveň od loňského hlasování o brexitu. Narůstající obavy z konečného způsobu, jakým Spojené království vystoupí z Evropské unie, ukázaly dva samostatné průzkumy, píše na svém webu server Business Insider. Minulý rok v červnu se těsná většina hlasujících voličů ve Velké Británii, necelých 52 procent, v referendu rozhodla pro odchod z Unie. Od této chvíle se stále zvyšuje nejistota týkající se budoucí prosperity ostrovní monarchie.

Britská Federace malých podniků (Federation of Small Businesses - FSB) upozornila, že na stoupající nervozitu britských podnikatelů má největší vliv hlavně rostoucí inflace v zemi a zpomalující ekonomika.

Důvěr klesla na nejnižší stupeň

Drobní živnostníci se obávají slabší domácí ekonomiky a klesající poptávky spotřebitelů. Budoucí hospodářské výsledky malých podniků se budou odvíjet právě od spotřeby britských domácností. Důvěra malých podnikatelů v pozitivní vývoj se teď nicméně snížila na nejnižší úroveň mezi všemi odvětvími britské ekonomiky.

Naopak vývozci zboží teď hodnotí své vyhlídky mnohem optimističtěji v důsledku oslabení libry po referendu o brexitu. Podíl společností, které zaznamenaly nárůst zahraničního prodeje, dosáhl podle britské Federace malých podniků tříletého maxima, dodává článek na portálu britského deníku Daily Telegraph.

Ekonomika Spojeného království letos ve druhém čtvrtletí narostla o pouhé tři desetiny procenta. To je výsledek, který je pod průměrem ostatních zemí sdružených ve skupině G7, tedy států s nejvyspělejšími ekonomikami na světě. Zároveň se zpomalením ekonomiky se inflace na ostrovech zvýšila na skoro tři procenta. Podle Marka Carneyho, guvernéra Bank of England, by nepříliš utěšivé trendy mohly trvat i v první polovině příštího roku.

Obava o počet pracovních sil

Guvernér také potvrdil obavy britských podnikatelů, že odchod Londýna z Evropské unie může v krátkodobém horizontu způsobit „náhlý pokles počtu zahraničních pracovníků“. To by v některých odvětvích mohlo vést k nedostatku pracovních sil. A v konečném důsledku přispět k dalšímu zvýšení inflačních tlaků ve Velké Británii.

Data britského statistického úřadu ukazují, že do Británie přichází stále méně pracovníků z unijních zemí. V absolutních číslech ale ještě nedošlo k růstu zápornému, tedy k celkovému poklesu počtu unijních občanů, kteří na ostrovech pracují.

Britští statistikové nicméně spočítali, že už teď ve Velké Británii meziročně klesl počet zahraničních pracovníků, kteří pocházejí z osmi novějších východoevropských členských zemí EU. Proti minulému roku je tak občanů Polska nebo třeba České republiky pracujících na ostrovech méně a to o více než jedno procento, uzavírá britský deník Guardian.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.