Evropané mají lepší názor na Evropskou unii než před brexitem

21. červen 2017

Evropané smýšlejí o Evropské unii mnohem lépe než před rokem, kdy Britové rozhodli o brexitu, píše evropský server EurActiv. V Německu a Francii stoupla tato podpora o celých 18 %, cituje server průzkum amerického Pewova výzkumného střediska. Příznivější názor na unii mají dokonce i Britové, dnes na ni pohlíží pozitivně 54 %, tedy o deset procent víc než před rokem. Negativní názor má 40 % Britů. V loňském referendu hlasovali pro vystoupení z unie v poměru 52 % ku 48 %.

V žádné z ostatních devíti zkoumaných zemí nepřekročil počet těch, kdo by si přáli z Evropské unie odejít, 35 %. Toto nejvyšší procento bylo zaznamenáno v Itálii a Řecku. Největší nadšení vůči unii chovají kupodivu Poláci a Maďaři, jejichž vlády vedou s Bruselem neustálé spory. V Maďarsku by odchod z unie chtělo jen 13 % občanů, zatímco ve Francii a Švédsku 22 %. Výsledky průzkumu podle serveru jistě povzbudí unijní vůdce, kteří se obávali, že po brexitu budou chtít následovat příkladu Británie další členské státy.

Frustrace však trvá

Na Evropskou unii dnes pohlíží pozitivně 68 % Němců a 56 % Francouzů a Italů. Průzkum nezjišťoval důvody ke změně nálad. Zaznamenal ale větší souhlas s tím, jak unie přistupuje k ekonomice a migraci, které patří k hlavním důvodům kritiky na adresu Bruselu. Frustrace značné části obyvatel však přetrvává. Jen 15 % Italů a Řeků soudí, že jejich hospodářství se daří, což je o 18 % méně než loni.

V Británii má rok po referendu o brexitu Evropská unie podporu celých 55 procent Britů

Naopak o zdraví ekonomiky své země je přesvědčeno 87 % občanů Nizozemska, kde v březnu ve volbách neuspěli euroskeptici. Je to o celých 25 % víc než před rokem. Patnáctiprocentní zlepšení názoru na ekonomiku vyjádřili i Španělé, třebaže celkově jich má pozitivní názor jen 28 %, cituje průzkum Pewova střediska server EurActiv.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.