Evropský židovský kongres varuje před vstupem Svobodných do rakouské vlády

17. říjen 2017

Sebastian Kurz bude po vítězství v rakouských parlamentních volbách ve svých jedenatřiceti letech nejmladším lídrem státu na světě. Nejvlivnější židovská organizace v Evropě ho teď ale vyzývá, aby nešel do koalice s krajní pravicí.

Píše o tom britský deník Telegraph.

„Formace, založená na xenofobii a netoleranci, která si pravidelně za cíl své kritiky vybírá uprchlíky, by neměla dostat místo u vládního stolu,” uvedl prezident Evropského židovského kongresu Moše Kantor. Rakousko a celá Evropa, by podle něj a dalších židovských předáků měly dobře vědět, k čemu vede přijetí populistických ideologií.

Rakousko hraje ústřední roli v poválečné Evropě, založené na demokracii a lidských právech, tvrdí Kantor a dodává, že by tuto pozici teď politici neměli „obětovat ve prospěch politických výhod a krátkozrakého populismu, který nechává vzpomenout na stále živé obrazy temnějších časů“. Telegraph píše, že toto prohlášení by mohlo na Rakušany zapůsobit kvůli roli alpské země během druhé světové války a holocaustu.

Podle britského listu vyvolal výsledek rakouských voleb v Evropě znepokojení – píše dokonce o šokové vlně. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nicméně vyjádřil naději, že koaliční rozhovory povedou ke vzniku stabilní proevropské vlády. Kurz sestavuje kabinet poprvé, jeho strana získala podle stále předběžných výsledků přes 31 procent hlasů.

Poražení sociální demokraté z SPÖ, kteří zřejmě nakonec obsadí druhou příčku, na emotivním mítinku ve Vídni ohlásili, že případně vstoupí do koaličních rozhovorů s každým, kdo bude ochotný s nimi vyjednávat. Budoucí kancléř Kurz ale pravděpodobně bude usilovat spíše o koalici se Svobodnými, jejichž protiimigrační rétoriku během kampaně z větší části přejal.

Neonacisté mezi Svobodnými

Telegraph poukazuje na obecnou nespokojenost se stávající koalicí lidovců a sociálních demokratů. A také na mínění většiny analytiků, podle kterých právě Kurzova protiimigrační rétorika zabránila vítězství Svobodných.

Vídeňský sociálně demokratický starosta Michael Häupl

Vlivný sociálně demokratický starosta Vídně Michael Häupl nejdříve deklaroval, že je proti koalici s nacionalisty, později ale uvedl, že je připravený mluvit s každým. Předseda Svobodných Heinz-Christian Strache ale naznačuje, že se manifest jeho formace překrývá především s programem Rakouské lidové strany.

Důležitou otázkou bude, kolik toho Svobodní budou od Kurze vyžadovat za to, že mu pomohou do pozice kancléře. Nejmenovaný člen FPÖ řekl deníku Der Standard, že třetí místo jim hraje do karet, protože zároveň zůstávají ve hře i sociální demokraté a Svobodní tak mohou za svou podporu žádat více.

Telegraph píše také o dokumentační práci Mauthausenského výboru, který pečuje o odkaz obětí koncentračních táborů. Organizace doložila, že mezi rakouskými Svobodnými roste počet sympatizantů neonacismu. Nedávno se také pod Alpami stala bestsellerem kniha, která Stracheho označila za muže, který se ve straně snaží nastolit tvrdou linii. A satirický deník Titanic čelí trestnímu stíhání za to, že politika na svém twitterovém účtu přirovnal k Hitlerovi.

autor: mam
Spustit audio