Evropu a Ameriku spojil nový internetový kabel. Data poletí rekordní rychlostí

1. říjen 2017

Technologické společnosti Microsoft a Facebook dokončily pokládku podmořského optického kabelu dlouhého zhruba 6500 kilometrů, který spojil pobřeží amerického státu Virginie se španělským Bilbaem. Třetím partnerem v projektu je společnost Telxius, dceřiná firma telekomunikačního giganta Telefónica.

Píše to server The Verge, který se věnuje nejnovějším technologiím a jejich dopadu na budoucnost lidstva.

Podmořský optický kabel s názvem Marea, tedy španělsky „příliv“, po uvedení do provozu poskytne přístup na internet a zejména k masovému ukládání dat, takzvanému cloudu.

Zúčastněné firmy na projektu pracují od minulého léta, konečné spuštění internetového provozu plánují na začátek příštího roku. Microsoft tvrdí, že kabel bude mít kapacitu ve výši 160 terabitů dat za sekundu, tedy za tuto dobu přenese 20 tisíc gigabajtů dat. To je ekvivalent více než 70 milionů videí ve vysoké kvalitě živě spuštěných najednou.

Interkontinentální spojení je umístěné tak, aby bylo chráněné před přírodními katastrofami. Důležitost bezpečné globální konektivity přes Atlantik potvrdil v roce 2012 hurikán Sandy, který zasáhl východní pobřeží USA a zdevastoval pobřežní komunity. Způsobil škodu ve výši miliard dolarů a na několik dní znemožnil bezdrátové, internetové a domácí telefonní služby.

Bezpečí na dně

Hurikán, Sandy goe

Záplavy způsobené přírodní katastrofou tehdy vyřadily servery, webové stránky a narušily připojení napříč sektory. S komplikacemi se potýkaly oblasti od elektronického obchodování až po on-line média.

Ovlivněna byla také transatlantická komunikace mezi největšími světovými ekonomickými centry. Po této události Microsoft hledal způsob, jak zlepšit odolnost mezikontinentálního spojení. A uvědomil si, že další technologické společnosti včetně Facebooku mají podobné plány, píše server The Verge.

Podmořský optický kabel zvětší kapacitu i pro připojení uživatelů k internetu v některých odlehlých částech světa, včetně míst v Africe nebo Asii. Microsoft i Facebook by tak získali další velké množství uživatelů. Je jasné, že obě společnosti budou těžit z vylepšení cloudových služeb pro své produkty, jako je třeba webová verze kancelářského balíku Microsoft Office.

„Není pochyb o tom, že poptávka po datových tocích napříč Atlantikem bude stále růst. Kabel je tvořený osmi páry tenčích optických svazků zabezpečených měděným obalem. Většina z něj je položená na oceánském dně, u pobřeží je ale do něj zakopaný, aby byl optický kabel chráněný před lodní dopravou,“ cituje technologický server prezidenta Microsoftu Brada Smithe.

Žijeme v oslnivém světě obrazovek, který vyústil v revoluci v médiích, dopravě a vědě. Budoucnost přichází rychleji než kdy jindy, konstatuje závěrem technologický portál The Verge.

autor: thk
Spustit audio