Fantastická kuchyně, krásný kampus. Pro americké studenty je nejdůležitější jídelníček

V první řadě studenti žádají, aby plody moře a mořské ryby byly vylovené co nejblíže místu, kde studují - Foto: Jaroslav Skalický

V první řadě studenti žádají, aby plody moře a mořské ryby byly vylovené co nejblíže místu, kde studujíFoto: Jaroslav Skalický

„V 60. a 70. letech minulého století američtí studenti přicházeli do univerzitních kampusů s velkými ambicemi. Buďto chtěli ukončit všechny války anebo prosadit ve společnosti dalekosáhlé změny. Dnes mají začínající studenti na zřeteli také změny, ale především v kafetériích a menzách,“ píše ironicky magazín Princeton Review. Ze všeho nejvíce je například zajímá, odkud pocházejí ryby, které jsou na jídelníčku, jak se zacházelo s kuřetem, které mají konzumovat a z jaké krávy bylo nadojeno mléko.

„V první řadě žádají, aby plody moře a mořské ryby byly vylovené co nejblíže místu, kde studují,“ říká Ken Toong, který má na starosti catering na univerzitě v Amherstu. „Chtějí minimum éček a chemikálií v jídle a maximum podrobných popisek kvality potravin. Hrozně jim záleží na tom, jestli hovězí pochází z krávy, která dostávala čerstvou píci,“ říká Toong. 

Když dorazil na univerzitu před devatenácti lety, o úrovni kantýn se vůbec nemluvilo. Dnes ale Princeton Review, který každoročně provádí šetření mezi 137 tisícovkami studentů, zjistil, že kvalita jídla předběhla na studentském žebříčku důležitosti ubytování, kvalitu profesorského sboru i vybavení jídelen. 

Minimum éček a chemikálií 

„Ne že by se dnes studenti nezajímali o akademickou úroveň a výši školného, ale ve svých úvahách věnují mimořádnou pozornost kvalitě ubytování a jídla, které budou konzumovat,“ říká Robert Franek, šéfredaktor Princeton Review. 

Připomíná, že i na serveru Niche, kde studenti recenzují kvalitu univerzit, je jídlo jednoznačně na prvním místě. Například o losangeleské University of California jeden z absolventů uvádí na stránkách hodnocení slovy: „Překrásný kampus a hlavně fantastická kuchyně.“ 

Rostliny bez půdy 

Pravdou je, že univerzity jdou tomuto trendu naproti. Ať už se na přednáškách říká cokoliv, univerzita pěstuje zeleninu v aeroponických věžích, kde rostliny rostou bez půdy a jejich kořeny svlažuje vodní tříšť. Šéf cateringu ze slavné techniky ve Virginii zase cestoval až do Nikaraguy, aby nalezl speciální kávové bobule pro jídelnu kampusu i místní suši bar. 

„Nezbývá, než se studentským chutím přizpůsobit,“ řekl listu Wall Street Journal jistý Ted Faulkner. Další studentka vypráví o tom, jak si jednou postěžovala na mdlou chuť javorového sirupu, a okamžitě jí personál pozval do kuchyně a nechal ochutnat vzorky třinácti potenciálních náhrad této pochutiny. 

Na vrcholu řebříčku univerzitního stravování se momentálně nachází menza univerzity v Massachusets v Amherstu, která vyhrála druhý rok za sebou. Univerzita dokonce statisticky srovnává dietetické návyky svých třinácti set studentů s jejich studijními výsledky. Zatím jsou na špici dívky vegetariánky. Tolik průzkum z magazínu Princeton Review. 

Pořad: Svět ve 20 minutách  |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: pondělí-pátek 19:10; sobota a neděle 14:10 (repríza 06:07)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Radiofórum

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace