Filmový producent Weinstein udělal ostudu Demokratické straně svými sexuálními skandály

10. říjen 2017

„Jeden z nejmocnějších mužů Hollywoodu, filmový producent Harvey Weinstein, býval štědrým dárcem americké Demokratické strany. Hlasitě také podporoval její progresivní přístup k genderové politice,“ uvádí v analýze týdeník Sunday Times. Muž, který má na kontě filmy jako Pulp Fiction, Zamilovaný Shakespeare, Tahle země není pro starý či Králova řeč, ale byl podle všeho také sexuálním predátorem. Žil prý s pocitem, že má na všechny krásné ženy ve filmové branži nárok.

Bomba explodovala minulý pátek, když deník New York Times zveřejnil obvinění s mnoha podrobnými detaily. Vyšlo najevo, že 65letý Weinstein uzavřel kvůli sexuálnímu obtěžování mimosoudní dohodu s nejméně osmi ženami. Producent v neděli na nátlak správní rady opustil vedení své produkční firmy Weinstein Company, jejíž budoucnost je teď značně nejistá. Společnost také ustavila vlastní vyšetřovací komisi, která se kauzou bude zabývat.

Konec žertů

Zpočátku Weinsteina humor neopouštěl. Den před zveřejněním reportáže v newyorských Timesech žertoval, že zápletka vypadá natolik dobře, že by na ni rád koupil filmová práva. Skandál je krajně nepříjemný pro americké liberální politiky, se kterými se producent stýkal a sponzoroval je. „K jeho osobním přátelům patřili exprezidenti Bill Clinton a Barack Obama,“ připomínají Sunday Times.

Michelle Obamová filmaře v řeči z roku 2013 označila za „nádhernou lidskou bytost“ a „skvělého přítele“. Obamova starší dcera Malia byla v newyorské kanceláři Weinstein Company stážistkou až do letošního srpna, kdy šla na Harvardovu univerzitu.

Liberálové budou nyní podle týdeníku obtížně dokazovat, že volební pranýřování údajných sexuálních výstřelků Donalda Trumpa nebylo motivováno ryze politicky. Trumpův syn Donald junior si už pospíšil na sociálních sítích a obvinil celebrity z měření dvojím metrem.

Využíval slabosti

Podle svědectví několika žen v New York Times podřízení Weinsteinovi posílali mladé herečky, hledající práci, a on se je snažil v jejich slabé chvíli sexuálně využít. V této souvislosti se příznačně hovoří o „šéfově castingové pohovce“. Slavná herečka Meryl Streepová, která Weinsteina v roce 2012 na předávání Zlatých globů označila za „boha“, se teď kaje, že je jednou z mála, která nic nevěděla.

Až do minulého týdne Weinsteinovi radila prominentní feministická právnička Lisa Bloomová, která jinak zastupovala především oběti sexuálního násilí. O víkendu magnáta opustila a předala mu písemnou rezignaci. Ještě předtím Weinsteina označila „za starého dinosaura, který se snaží přiučit novým způsobům“. Dodala, že ve svém postavení šéfa hollywoodského studia umí nahánět hrůzu a chovat se zcela nepatřičně.

Komická omluva

Weinstein se podle Sunday Timesů omluvil poněkud komicky, když slíbil, že věnuje co nejvíce peněz na boj za kontrolu střelných zbraní a na to, aby se z žen mohly stávat častěji režisérky. „Potřebuji ventilovat svůj hněv, a proto jsem se rozhodl naplno zaměřit na Národní střeleckou asociaci,“ vzkázal producent. Rozjíždí prý také nadaci, do které vložil pět milionů dolarů. Z jejích zdrojů budou moci mladé ženy studovat režii na Univerzitě Jižní Karolíny. „Nadace ponese jméno mé matky. Nezklamu ji,“ vzkázal Weinstein.

Už v roce 2010 novinářka Courtney Enlowová psala o „mladých ženách ve Weinsteinově okruhu“, ke kterým se šéf chová jako ke svému harému. „Poznáte je velmi snadno. Jsou nadané jednoduchou krásou a před kamerou se obvykle zjeví odnikud, bez předchozího úspěchu a důkazů o tom, že něco umí,“ uvedla tehdy.

Michelle Obamová při projevu

Slabost pro darebáky

Sunday Times připomínají, že obvinění ze sexuálních útoků na mladé herečky čelili v Hollywoodu legendární šéfové velkých studií, od Davida Selznicka po Alfreda Hitchcocka. Filmový historik David Thomson ve své nedávné publikaci o dějinách studia Warner Bros píše, že Hollywood měl vždycky slabost pro darebáky. „Jack Warner považoval dostupnost mladých žen za automatickou výhodu své profese. Ostatní filmoví bossové si pak z něj vzali příklad,“ tvrdí badatel.

Na reportáži v New York Times pracovaly neúnavně dvě reportérky, Jodi Kantorová a Megan Twoheyová. Vyzpovídaly nejméně 50 svědků a svědkyň. Absence jakéhokoli překvapení mediální a filmové scény nad odhalením podle nich není jen výsledkem Weinsteinova vlivu, ale i vžité praxe, kdy se mladé ženě při konfrontaci se starším mužem jednoduše nevěří. V posledních letech se to ale přeci jen mění, poškozené ženy se ozvaly jak proti televiznímu baviči Billu Cosbymu, tak proti Donaldu Trumpovi.

autor: rma
Spustit audio