Finsko překvapivě liberalizovalo své ostré protialkoholní zákony

25. květen 2016

Finové budou moci od příštího roku nakupovat v běžných obchodech alkoholické nápoje s obsahem až 5,5 % alkoholu. Dosud byl strop 4,7 %, vláda ale přistoupila k dalekosáhlé liberalizaci tohoto spotřebního odvětví. Finské a estonské deníky zvažují, jaké to bude mít důsledky.

Estonský webový portál Eesti Rahvusringhääling si myslí, že Finové budou dál za alkoholem putovat do Estonska a výrobci nepocítí prakticky žádné důsledky liberalizace. „Pravým důvodem uvolnění je přirozeně Estonsko. Loni si od nás Finové odvezli domů 72 milionů litrů alkoholu, což je zhruba stejný obrat, jaký vykazuje 145 státních prodejen s pivem a tvrdými nápoji. Estonský alkohol byl samozřejmě levnější, to je celé. Lidé jsou lakomí a chtějí pít a současně platit co nejméně,“ lamentuje portál.

Nejznámější tragédií během tohoto putování za alkoholem do Estonska je katastrofa trajektu Estonia. Ten se potopil 28. září 1994 cestou z Tallinu do Stockholmu. Utonulo 852 lidí, z toho 502 Švédů.

Budou pít Finové víc než dosud?

Největší finský a dokonce i severský bulvární deník Helsingin Sanomat se bojí, že Finové teď budou pít ještě víc než dosud. „Spotřeba celkově stoupá, a to stejným tempem, jakým silnější piva nahrazují ta slabá. Na zdraví národa to má neblahý dopad,“ píše deník. Podle finského institutu národního zdraví stojí zemi konzumace alkoholu ročně několik miliard eur. „Po srovnání, chystaná reforma zdravotnictví a sociálního systému by Finsku měla ušetřit zhruba tři miliardy eur,“ konstatuje list, zkráceně Finy označovaný jako Hesari.

Finský deník Aamulehti si naopak myslí, že mladí lidé jsou dostatečně rozumní a volnější zákony budou prospěšné. „Změny pomohou mnoha podnikatelským odvětvím – obchodům, pivovarům, restauracím, barům a dokonce specializovaným farmám. Nezbývá než doufat, že mladší generace, která v mnoha ohledech vede zdravější životní styl než starší ročníky, projeví navzdory určité euforii nad liberalizací střídmost a zdrženlivost. Statistiky tímto směrem rozhodně ukazují. A pokud snad uvolnění restrikcí povede k růstu zdravotních a sociálních problémů, politici budou muset kompenzovat škody, které alkohol přináší,“ píše Aamulehti.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.