Fotbalový šampionát jako Hitlerova olympiáda? Britský ministr zahraničí ostře kritizoval Rusko

22. březen 2018

Případ otravy otce a dcery Skripalových, kteří se podle informací BBC stále nacházejí v kritickém stavu, z britské politické scény i nadále nemizí. A vášnivě se o něm diskutuje na nejrůznějších úrovních. Hlasitým kritikem ruského angažmá v celé kauze je zejména ministr zahraničí Boris Johnson. A servítky si v žádném případě nebere.

Načasování nedávného útoku na Skripala patrně souviselo s ruskými prezidentskými volbami, prohlásil Johnson v zahraničním výboru Dolní sněmovny.

„Tak to ostatně činí mnozí nedemokratičtí politici, když čelí volbám nebo akcím opozice. Je lákavé vyvolat ve veřejnosti obraz nepřítele,“ dodal před poslanci šéf britské diplomacie.


Hitlerova olympiáda
Adolf Hitler se chopil moci v roce 1933. Když o tři roky později hostilo Německo letní olympiádu, proměnili nacisté tuto příležitost v mohutnou propagandistickou ofenzívu. I když se mezinárodní společenství ostře ohrazovalo proti vyloučení „neárijských“ sportovců, hry nakonec i přes hrozby bojkotu proběhly bez větších problémů.

Boris Johnson ostře kritizoval Vladimira Putina i v souvislosti s nadcházejícím mistrovstvím světa ve fotbale, které bude v létě Rusko hostit. Ministr ruského prezidenta předem obvinil, že šampionátu využije k přikrášlení obrazu své země.

Stejně, jako to učinil Adolf Hitler při pořádání letních olympijských her v Berlíně v roce 1936. Tohle srovnání nejprve zaznělo z úst jednoho z labouristických poslanců a Johnson ho označil za „přiléhavé“.

Podle BBC okamžitě zareagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí, když z Moskvy označila podobné výroky za „otrávené nenávistí“. Ministr Johnson se však věnoval i dalšímu aspektu nadcházejícího šampionátu. Po Rusku požaduje záruky týkající se bezpečnosti anglických fotbalových fanoušků během mistrovství. Bylo by prý špatné trestat anglické hráče případnou neúčastí na turnaji, nejdůležitější je podle Johnsona každopádně právě bezpečnost příznivců fotbalu.

Mluvčí londýnské vlády potvrdil, že šéfdiplomat hovořil jménem celého kabinetu. Ten již v souvislosti s anglickou účastí na šampionátu úzce spolupracuje s policejními složkami. Pikantní ovšem je, že mezi třiadvaceti diplomaty vykázanými z Ruska v rámci současné diplomatické rozepře je i člověk, který měl bezpečnost britských fanoušků na starosti, upozorňuje BBC.

Boris Johnson

Zatím zvažuje účast na moskevském šampionátu na 24 tisíc fanoušků z Anglie, zatímco před čtyřmi lety byl o mistrovství, které se konalo v Rio de Janeiru, zájem výrazně vyšší. „Je to znatelný pokles, ale to neznamená, že bychom se nezajímali o to, jak bude s těmito lidmi zacházeno,“ ujistil Boris Johnson.

„Pokud jste se domnívali, že vztahy mezi Británií a Ruskem už nemohou být horší, jste na omylu,“ glosuje situaci BBC. Píše, že snaha o črtání paralel mezi Vladimirem Putinem a Adolfem Hitlerem je výbušná. I proto, že podstata prezentace Ruska vychází i dnes z triumfů Sovětského svazu v boji s fašismem a nacismem ve „Velké vlastenecké válce“. A to bez ohledu na německo-sovětský pakt o neútočení, který později Hitler smetl ze stolu a Sovětský svaz napadl.

Boris Johnson se teď zřejmě pokouší udržet konflikt na mezinárodní platformě, jež Británii a její západní spojence v postupu vůči Kremlu sjednocuje. „Zahraniční podpora Spojeného království zůstává bezpochyby silná. Ale Johnsonovým výroky se diplomatická roztržka opět dostává na úroveň sporu mezi oběma státy,“ analyzuje BBC.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.