Francie je ve válce, varuje prezident Hollande

27. červenec 2016

Léto nenávisti. Tak lze charakterizovat období, které právě Evropa prožívá. Po sérii útoků v Německu a krveprolití na promenádě v Nice překročili zločinci, inspirovaní zrůdnou ideologií Islámského státu, další symbolickou mez.

Dva mladí stoupenci Islámského státu– jeden z nich byl s elektronickým náramkem v domácím vězení za opakované pokusy vydat se ilegálně do Sýrie - vyzbrojeni noži vnikli do kostela ve městě Saint-Étienne du Rouvray nedaleko Rouenu. Před oltářem podřízli hrdlo starému knězi a zranili jeptišku, která teď bojuje o život. Policie tentokrát reagovala rychle. Útočníky zastřelila čtyřicet minut poté, co zajali rukojmí - uvádí server stanice Deutsche Welle.


„Islamistická hrozba ve Francii i v Evropě ještě nikdy nebyla tak velká jako nyní,“ cituje server prezidenta Françoise Hollandea. „Zaútočit na církev, zabít kněze, to je hanobení republiky, zasévání strachu. Teroristé nás chtějí rozdělit, postavit proti sobě," dodal prezident. Cílem radikálů je podle něj rozbití francouzské demokracie v době, kdy národ truchlí za oběti atentátů z Paříže a Nice.

Stávající legislativa podle Hollandea umožňuje proti terorismu účinně bojovat a není třeba zpřísňovat protiteroristické zákony, jak okamžitě po útoku požadovala pravicová opozice. Francie je, varuje prezident, ve válce, a to jak v Sýrii a v Iráku, tak na domácí půdě. „Musím vám říct pravdu: tato válka bude dlouhá. Ale ujišťuji vás, my ji vyhrajeme," prohlásil Hollande. Svolal také setkání představitelů všech církví, které působí ve Francii.
Mohammed Karabila, muslimský duchovní z Rouenu, odsoudil útok jako zavrženíhodný čin. Ve stejném tónu se nese prohlášení papeže Františka. Prostřednictvím vatikánského mluvčího uvedl, že se staví proti všem formám nenávisti a nad další ukázkou absurdního násilí vyjadřuje hlubokou bolest a lítost.

Jak zdůrazňuje Deutsche Welle, je to poprvé, co se Islámský stát přihlásil k útoku na kostel na francouzském území. Poselství teroristů tedy zní: „Ani tady se před námi nemůžete cítit v bezpečí."

Islámský stát okamžitě prostřednictvím své agentury Amaq oznámil, že ozbrojenci na severu Francie byli jeho vojáci, kteří vyslyšeli výzvu útočit na země křižácké koalice. „Dělají vše pro to, aby zažehli válku mezi náboženstvími," myslí si bývalý francouzský premiér Jean-Pierre Raffarin. A není sám, uzavírá server Deutsche Welle.

autor: smi
Spustit audio