Francie podporuje jadernou dohodu s Íránem i navzdory postoji USA

20. říjen 2017

Francie znovu potvrdila svou podporu dohodě o omezení íránského jaderného programu. A to i navzdory krokům amerického prezidenta Donalda Trumpa, který s paktem v jeho současné podobě nesouhlasí, píše na svém webu zpravodajská agentura AP. Írán uzavřel s šesticí světových mocností takzvanou jadernou dohodu v roce 2015. V úmluvě s Čínou, Francií, Německem, Ruskem, Spojenými státy a Velkou Británií se Teherán zavázal omezit aktivity směřující k získání jaderného arzenálu výměnou za zrušení mezinárodních sankcí proti Íránu. Dohled nad dodržováním dohody mocnosti svěřily Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE).

S jejím generálním ředitelem Jukijou Amanem v sídle agentury ve Vídni jednal francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Po setkání šéf francouzské diplomacie novinářům řekl, že jaderná dohoda s Íránem „zůstává platná i po rozhodnutí prezidenta Spojených států nadále nepotvrzovat, že Irán jadernou smlouvu dodržuje“.

Le Drian tím narážel na Trumpovo prohlášení, kterým šéf Bílého domu minulý týden odmítl potvrdit dohodu americkému Kongresu. Trump tehdy dodal, že obsah dohody sice odpovídá postojům a politice vlády vedené jeho předchůdcem Barackem Obamou, nevyhovuje ale potřebám, které vnímá on jakožto současný americký prezident.

Trumpova legislativa

Trump tedy americké zákonodárce vyzval, aby se účastnili tvorby nové legislativy, která by více odpovídala jeho představám. Jaderná dohoda s Íránem podle něj „neodpovídá národně bezpečnostním zájmům Spojených států“. Proto by prý Kongres měl zpřísnit svůj postoj k této mezinárodní smlouvě. Zákonodárcům dal k dispozici dva měsíce, aby rozhodli o dalším americkém postoji.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Amano se v Paříži setkal také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Šéf Elysejského paláce vídeňskou agenturu působící pod hlavičkou OSN povzbudil, aby zajistila striktní dodržování dohody s Teheránem „ve všech jejích aspektech“.

Kromě paktu o íránském jaderném programu oba muži diskutovali o vývoji souvisejícím s jadernými zkouškami Severní Koreje. Případ Pchjongjangu je podle Jukija Amana „závažný a obtížný zároveň“.

Generální ředitel MAAE také řekl, že „agentura zatím neměla dost času k úplnému prozkoumání íránského přístupu k plnění smlouvy. Je ale už teď možné říct, že Íránci jsou v plnění svých závazků velmi pečliví a naši lidé pokračují v kontrolách a inspekcích bez jakýchkoliv problémů“, cituje ho zpravodajská agentura AP.

Bez důkazů porušování

Mezinárodní agentura pro atomovou energii už dříve ve své monitorovací zprávě uvedla, že nenašla důkazy, že by Írán smlouvu o omezení jaderného programu porušoval.

Nedávno deklarovaný postoj prezidenta Trumpa vyvolal nesouhlas amerických spojenců v Evropě. Evropská unie Kongres ve Washingtonu vyzvala, aby dohodu s Íránem zachoval. A to i navzdory názoru amerického prezidenta, který ji svými postoji „ohrožuje“, uvádí britský deník Guardian.

Donald Trump totiž chce, aby evropští spojenci USA zaujali obdobný přístup, jaký prosazuje on sám. Tedy od historické dohody z roku 2015 sice zatím neodstupovat, ale na druhou stranu uvalit přísné sankce na íránské Revoluční gardy.

Někteří evropští ministři zahraničí tento týden před zahájením jednání Rady Evropské unie v Lucemburku v reakci na Trumpa vystoupili s poselstvím americkému Kongresu. „Doufáme, že Kongres dohodu nezpochybní. Protože nešíření jaderných zbraní je hlavním prvkem globální bezpečnosti,“ řekl šéf francouzské diplomacie Le Drian.

Bezpečí celého světa

Jeho nizozemský resortní kolega Bert Koenders zdůraznil, že dohoda s Teheránem se týká „bezpečnosti celého světa“. A vyjádřil naději, že Spojené státy udělají „správné rozhodnutí“. A Koenders dodal, že zrušení dohody s Íránem by byla vážná chyba. Takový krok by podle něj mohl mít celosvětové dopady. Včetně destabilizujícího účinku na Severní Koreu. „Důsledky by neplynuly jen pro Spojené státy, ale také pro Evropu a mezinárodní společenství,“ vysvětlil nizozemský šéf diplomacie.

Donald Trump

Jeho belgický kolega Didier Reynders v této souvislosti také konstatoval, že oslabení iránské dohody by ohrozilo důvěru v budoucí jednání o jaderných ambicích Severní Koreje. „Musíme dokázat, že když uzavřeme dohodu, tak ji dokážeme respektovat,“ cituje jeho slova Rádio svobodná Evropa.

Dosluhující německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel dodal, že hrozba ukončení platnosti ujednání s Teheránem „obecně podkopává důvěryhodnost jakýchkoliv podobných mezinárodních dohod“. K postoji Donalda Trumpa šéf německé diplomacie řekl, že americký prezident riskuje zatáhnutí světa zpět do dob, kdy hrozila vojenské konfrontace s Íránem.

Společný zájem

Rádio Svobodná Evropa na svém serveru připomíná, že premiéři a prezidenti Francie, Německa a Velké Británie vydali společné prohlášení, že zachování platnosti jaderné dohody je v jejich „společném národně bezpečnostním zájmu“.

Šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová v Lucemburku na jednání Rady ministrů zahraničí oznámila, že počátkem listopadu zamíří do Washingtonu. Avizovala, že se tam jménem celého evropského bloku chce zasadit o zachování dohody s Íránem.

Mogheriniová už dříve řekla, že za Trumpovým postojem cítí tlak domácí americké politiky. Evropská unie je ale podle ní „odhodlaná pokračovat v plném a efektivním provádění a uplatňování všech částí jaderné dohody. Evropská unie k ujednání nevidí žádné alternativy".

Rozhodující po bezpečnost regionu

Evropští diplomaté ve svých závěrech její prohlášení podpořili a připomněli, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii dosud už osmkrát potvrdila, že Írán své závazky vyplývající z dohody plní. Na tiskové konferenci Mogheriniová dodala, že pakt o íránském jaderném programu je „rozhodující pro bezpečnost regionu“.

Do zámoří tedy pojede s jasným a jednotným vzkazem. Unijní státy po skončení Rady ministrů konstatovaly, že íránská dohoda je klíčovou součástí mezinárodního úsilí o nešíření jaderných zbraní.

Pevnou podporu smlouvě vyjadřují i Čína a Rusko. A Irán prohlásil, že ji bude dodržovat do doby, dokud bude sloužit jeho národním zájmům, uzavírá Rádio Svobodná Evropa.

autor: thk
Spustit audio