Francouzští politici už nesmí zaměstnávat své manželky a děti

28. červenec 2017

Francouzští politici už nebudou smět zaměstnávat své manželky nebo děti jako parlamentní asistenty. Zakazuje jim to nový zákon, který schválili členové Národního shromáždění.

Informuje o tom server Politico.

Jeden z prvních zákonů přijatých od květnového nástupu nového prezidenta Emmanuela Macrona se vztahuje na členy vlády a parlamentu. Francie tak skoncuje s „rodinnými praktikami“ využívání veřejných peněz ve vysoké politice, píše server Euronews.

Splněný slib

39letý centrista Macron tím plní jeden ze svých předvolebních slibů. Zákon mimo jiné reaguje na skandál, do kterého byl zapleten bývalý premiér a prezidentský kandidát francouzské pravice François Fillon a jeho rodinní příslušníci.

Aféra významně zasáhla do kampaně před prezidentskými volbami. Expremiér Fillon, kandidát konzervativních republikánů, byl ještě začátkem letošního roku považován za jednoho z favoritů prezidentských voleb a hlavního Macronova konkurenta.

Fillonův zápas o Elysejský palác ale utrpěl újmu po vypuknutí skandálu, který odhalil, že politik několik let údajně fiktivně zaměstnával jako asistentku svou manželku Penelope. Ta měla vydělat statisíce eur, přestože jako asistentka skoro vůbec nepracovala. Stejným způsobem měl Fillon zaměstnat i dvě své děti. Soudní vyšetřování této kauzy stále probíhá.

Běžná praxe

Francouzské Národní shromáždění

Skandál, který potopil Fillonovy šance stát se prezidentem, odhalil, že desítky dalších francouzských politiků jednali podobně a politiku pojali jako „rodinný podnik“.

Euronews také informuje, že každý šestý poslanec ve francouzském parlamentu zaměstnává někoho ze své rodiny jako asistenta.

Celou situaci vykresluje připomínkou slov prezidenta Macrona, který se zavázal, že jeho vláda zpřísní poslancům pravidla v rámci dosavadní praxe „volného nakládání“ se státními penězi pro poslanecké asistenty.

Jako při prasečím moru, kritizuje opozice

Dosud platilo, že každý z pěti set sedmdesáti sedmi členů Národního shromáždění měl kromě vlastního platu a financí na chod své kanceláře k dispozici roční rozpočet ve výši 130 tisíc eur. A z těchto peněz měly pocházet platy pro asistenty. Macronova vláda tvrdí, že tyto výdaje byly málo kontrolované.

„Členové parlamentu jsou tu proto, aby přijímali zákony, a ne proto, aby se radovali z dotací,“ řekla v této souvislosti nová francouzská ministryně spravedlnosti Nicole Belloubetová.

Návrh teď už přijatého zákona byl některými politiky během prezidentské kampaně také kritizovaný. Jeden z jeho odpůrců republikán Julien Aubert, řekl: „Je to jako prasečí mor. Kvůli jednomu nemocnému kusu se utratí celé stádo,“ uvádí Euronews.

Server Stock News USA doplňuje, že zaměstnávání rodinných příslušníků bude tedy přísně zakázáno, ať už by se jednalo o manžela, manželku, partnera či partnerku, rodiče nebo děti. Za porušení nové legislativní normy hrozí trest odnětí svobody na 3 roky a pokuta až do výše čtyřiceti pěti tisíc eur.

autor: thk
Spustit audio