Hodnocení podle Timesů: Trump je větší psychopat než Hitler a Clintonová jako císař Nero

Tabulku největších psychopatů napříč dějinami sestavil podle Timesů Kevin Dutton, který pořídil psychologické profily mnoha slavných osobností od Jindřicha VIII. až po Gándhího.

„Studie vědců z britské Oxfordské univerzity tvrdí, že magnát má psychopatičtější rysy než Adolf Hitler,“ píší dnešní londýnské Timesy. Ovšem ani demokratičtí stoupenci Hillary Clintonové se radovat nemohou. Exministryně zahraničí podle studie vykazuje výraznější psychopatické rysy než římský císař Nero, který nacházel sexuální potěšení v zvířecích převlecích, vydával zvířecí zvuky a s oblibou se vrhal na mladé dívky, upoutané ke kůlům.


Tým vědců při profilování psychopatů spolupracoval s životopisci daných osobností i s herci, kteří je ztvárnili v divadle či filmu. Ti pak vyplňovali žebříček, v němž je Trump, který má 171 bodů, na čtvrtém místě za iráckým exdiktátorem Saddámem Husajnem, Tudorovcem Jindřichem VIII. a někdejším ugandským diktátorem Idim Aminem, který nechal povraždit ve vlastní zemi 300 tisíc lidí. Až za Trumpem se umístil Adolf Hitler. Clintonová figuruje na 11. příčce mezi Napoleonem a císařem Neronem.

Moudrost psychopatů

Tabulku největších psychopatů napříč dějinami sestavil podle Timesů Kevin Dutton, který pořídil psychologické profily mnoha slavných osobností od Jinfřicha VIII. až po Gándhího. Nejsilnější supervelmoc planety podle něj v příštích čtyřech letech tak jako tak povede prezident či prezidentka, kteří budou narušenějšími osobnostmi než třeba anglický královrah Oliver Cromwell.

Jinak ale Dutton tvrdí, že výsledky nedopadly až tak špatně. „Když lidí uslyší slovo psychopat, napadne je Hannibal Lecter z Mlčení jehňátek. Odborníci ovšem určují psychopatické rysy daleko subtilněji. V dané osobnosti vysledovávají stopy odtažitosti, citové plochosti a chladu, neohroženosti, pohrdání společenskými normami nebo sklonů k machiavelismu,“ říká expert, který v minulosti napsal knihu Moudrost psychopatů. „Ani jeden z těchto rysů sám o sobě není škodlivý. Ve správném kontextu mohou být dokonce prospěšné. Určitě jsou nezbytné pro jisté profese, a k nim bezesporu patří vysoká politika,“ řekl Dutton deníku The Times.

Bez zmíněných kvalit podle něj nemůže státník existovat. Musí činit obtížná rozhodnutí, navíc pod silným tlakem. Čelí terorismu, živelným pohromám a musí posílat do válek mladé lidi, z nichž někteří se zcela jistě nevrátí. K tomu všemu musí být empatický vůči voličům a mít silné ego a ještě silnější sebevědomí. K dalším psychopatickým rysům patří odolnost vůči stresu, schopnost okouzlovat okolí a manipulovat jím, rebelantství, tendence svalovat veškerou vinu na druhé lidi a neschopnost dlouhodobě plánovat. Právě v hazardérství a nezájmu o následky svých činů skórovali vysoko Napoleon a Hitler - kvůli invazi do Ruska.

Saddám Husajn tudorovské dynastie

Za americké prezidentské kandidáty vyplňoval dotazník podle Timesů nejmenovaný respektovaný novinář, který se s nimi zná déle než dekádu. Z téhož důvodu zůstal v anonymitě.

Jindřich VIII., král anglický

Některé výsledky badatele příliš nepřekvapily, například první místo Jindřicha VIII. v anglických dotaznících. Dutton mu přezdívá „Saddám Husajn tudorovské dynastie“. Všeobecně by se na čele žebříčku očekával nacistický vůdce, jenomže tomu pokazila skóre značná zbabělost.

V žebříčku abnormálních osobností se podle Duttona objevil i Ježíš, který dokonce předčil Napoleona. Psychologové u něj detekovali nápadnou statečnost, odpor k vžitým pořádkům i jistou formu bezohlednosti. Měl však mimořádně nízké skóre v citovém chladu a v machiavelistickém sobectví.

Stoupenci neúspěšného demokratického prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse mohou podle Timesů jen litovat, že neuspěl, protože vykázal zdaleka nejméně psychopatických rysů. „Ale, světě div se, americký arcisocialista se umístil v žebříčku pořád ještě lépe než Margaret Thatcherová, která má v tomto ohledu pověst nesrovnatelně horší,“ končí Timesy.

autor: bar
Spustit audio