Hvězdné okamžiky Sputniku: tři epizody dobývání vesmíru, které otřásly USA

7. říjen 2017

Ve středu jsme si připomněli 60. výročí vypuštění první umělé družice Země. Ve své době to byl velký úspěch Sovětského svazu, který tehdy v oblasti letů do vesmíru získal technologickou převahu nad USA.

Článek na americkém webu Space.com, který se věnuje zpravodajství o vesmíru a kosmonautice, nám připomíná, že šok ze sovětských úspěchů měl pro Američany několik etap.

Můžeme určit tři důležité momenty, které souvisí s prvními sovětskými družicemi. Ve středu 4. října uplynulo 60 let od vypuštění první umělé družice Země, Sputniku 1. Tato událost měla pochopitelně velký ohlas, vždyť to také byl začátek kosmického věku.

Nic se neděje

Američtí činitelé tušili, že Sověti pracují na něčem velkém. Vypuštění Sputniku 1, velkého asi jako nafukovací balón, proto jimi ještě tolik neotřáslo. Veřejnost v USA na to ale připravená nebyla, říká bývalý hlavní historik NASA Roger Launius.

Přesto země nepropadla panice ani obavám, zdůrazňuje historik, který před svým odchodem na odpočinek pracoval jako ředitel a kurátor Národního muzea letectví a kosmonautiky ve Washingtonu.

„Nebylo to tak, že by všichni pobíhali kolem a nemysleli na nic jiného,“ podotýká Launius. „Lidé neměli strach, spíš převládl pocit, že začíná nová éra – a to bylo vzrušující.“ Podle jeho slov proběhla v týdnu po vypuštění Sputniku obvyklá tisková konference s tehdejším americkým prezidentem Dwightem Eisenhowerem naprosto normálně.

Logo

„Novináři mu položili několik otázek na toto téma a přešli k dalším věcem. Na pořadu dne zrovna byla krize v Little Rocku, všechny zajímalo hlavně to, jestli se prezident odhodlá nasadit federální jednotky, aby odstranily segregaci na školách v této arkansaské metropoli.“

Pes, který otřásl Amerikou

Nálada se ale podstatně změnila 3. listopadu, když Sovětský svaz na oběžnou dráhu úspěšně vypustil Sputnik 2. Tento satelit byl nejenom mnohem větší než jeho předchůdce – vážil přes půl tuny, šestkrát tolik, co první Sputnik – ale navíc poprvé v historii do vesmíru vynesl živého tvora, psa jménem Lajka. Na místě je dodat, že pes zemřel na přehřátí pár hodin poté.

Pak přišel třetí úder. Šestého prosince se Spojené státy pokusily vypustit na oběžnou dráhu svou první družici, nazvanou Vanguard TV3. Raketa, která ji měla vynést na oběžnou dráhu, explodovala během startu, který mohli diváci sledovat v přímém televizním přenosu.

„V tu chvíli si lidé opravdu začali dělat starosti, a měli k tomu dobré důvody,“ říká Launius. „Vypadalo to, že Sovětům se daří všechno, na co sáhnou, a Američanům naopak nic nejde.“

Neběželo ale jenom o zraněnou národní hrdost. „Veřejnost se obávala, že když Sověti můžou dostat na oběžnou dráhu satelit, znamená to, že také můžou z Evropy zasáhnout americký kontinent balistickou střelou,“ připomíná na stránkách Space.com historik.

Náplast na otevřenou ránu

Spojené státy srovnaly krok se Sovětským svazem v dobývání vesmíru až 31. ledna 1958, když vypustily družici Explorer 1. „Byla to určitě dobrá náplast na otevřenou ránu,“ říká o prvním americkém úspěchu v kosmických závodech Launius. Explorer 1 se proslavil tím, že objevil Van Allenovy radiační pásy kolem Země.

Americká družice Explorer 1

Úspěch přesto nemohl smazat všechny vzpomínky na utrpěná příkoří. A v průběhu času to byl právě trojnásobný šok od Sovětského svazu, který povzbudil Washington k rozvoji amerických technologických možností.

V únoru 1958 například vznikl předchůdce pozdější Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty, známé také jako DARPA. V září téhož roku Kongres přijal zákon o vzdělávání pro potřeby obrany, který měl zvýšit počet a kvalitu amerických vědců a inženýrů. NASA, vládní agentura zabývající se americkým kosmickým programem a všeobecným výzkumem v oblasti letectví, začala působit brzy poté, 1. října 1958.

Přes všechna tato opatření Sovětský svaz zvítězil i v další etapě vesmírného závodu, když 12. dubna 1961 vyslal do vesmíru prvního člověka, kosmonauta Jurije Gagarina. Už na konci desetiletí ale Spojené státy dosáhly do té doby největšího úspěchu v podobě přistání člověka na Měsíci, připomíná text na webu Space.com.

autor: mit
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.