Invaze po kapkách. Rusko zřejmě chystá ofenzivu na Ukrajině

22. květen 2015

Moskva tvrdí, že dodržuje příměří na východní Ukrajině, ale přitom tam stále posílá další jednotky a zbraně, píše americký server Daily Beast. Je to taková „invaze po kapkách“.

V posledních dvou týdnech přibylo důkazů od různých pozorovatelů, západních diplomatů i z fotografií a videonahrávek, které potvrzují, čeho se Spojené státy obávají nejvíce – že Moskva chystá letní ofenzivu.

Ukrajinská vláda začátkem května oznámila, že od 18. února, kdy proruští separatisté dobyli Debalceve, obsadili celkem 28 měst.

Spolu s každodenními zprávami o jejich porušování příměří, jak dokládá i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, to představuje znepokojivý vývoj, píše Daily Beast.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko upozorňuje, že Rusko má na hranicích 50.000 vojáků a povstalci a jejich ruští pomahači na Ukrajině čítají 40.000 mužů.

To je o 50 % víc než loni v červenci a stačí to k tomu, aby Rusko zabralo podstatnou část ukrajinského území.

Čtěte také

Separatisté nedovolují mezinárodním pozorovatelům, aby ověřili, zda vzbouřenci stahují těžké zbraně, jak stanoví dohoda z Minsku, a pravidelně ostřelují ukrajinské pozice, provádějí podvratnou činnost a vyvolávají ozbrojené střety, varoval Porošenko.

Také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě hlásí už několik týdnů zvyšování počtu ruských těžkých zbraní na demarkační linii.

Protiletadlový systém BUK M2E

Ukrajinci tvrdí, že jen opětují palbu proruských separatistů, kteří podnikají ofenzivu. Incidentů, které potvrzují, že minská dohoda je jen cár papíru, je celá řada.

Nejde jen o to, že Rusové hromadí těžké zbraně; důležité také je, jaké zbraně to jsou – je mezi nimi například i protiletadlový raketový systém Strela-10, který by poskytl podporu bojovníkům a vozidlům v přední linii.

Umí sestřelit letouny v nízké výšce, jako jsou vrtulníky nebo stíhačky. Dokáže chránit vojsko před vzdušným ohrožením, zatímco zbraně delšího doletu, jako například systém Buk, který vloni sestřelil civilní malajsijské letadlo, mohou o kus dál útočit na nepřítele.

Na východní Ukrajině byly tři systémy Strela-10 spatřeny už začátkem května v konvoji, kde byly i tanky tří různých typů, tři samohybné houfnice 2S1 Gvozdika, tři systémy Grad a řada dalších těžkých zbraní.

Znepokojivá jsou i prohlášení separatistických vůdců. Samozvaný vládce takzvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko například kategoricky odmítl diplomatické řešení konfliktu, tedy že by Donbas zůstal ukrajinský.

Separatisté podle něj nechtějí, aby je Kyjev „zavlekl jako dobytek do Evropské unie, kde by žili z amerických milodarů“.

„Řekli jsme jasně, že se chceme přátelit s Ruskem, a to také děláme,“ prohlásil Zacharčenko.

Jenže jestli se z dohody o příměří stane jen cár papíru, Spojené státy možná nic nepodniknou. Taková nečinnost však jen pobídne Putina, aby pokračoval v tom, co si naplánoval, varuje Daily Beast.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.