Írán před prezidentskými volbami. Kdo z vyhrocené kampaně vyjde jako menší zlo?

15. květen 2017

V Íránu proběhla poslední televizní debata kandidátů na prezidenta před volbami, které se budou konat už tento pátek. Prezident Hasan Rouhání, který se uchází o druhý mandát, ostře útočil na své konzervativní oponenty.

Píše o tom agentura Reuters. Podle ní Rouhání, který se na veřejnosti vždycky vyjadřoval zdrženlivě, v posledních dnech přitvrdil, a dokonce propůjčil hlas i reformátorům. „Náš lid chce politickou a společenskou svobodu a nebude volit někoho, kdo zná 38 let jen popravy a vězení,“ prohlásil prezident minulý týden na předvolebním shromáždění.

V pátečních volbách bude mít Rouhání čtyři protivníky v čele se zastáncem tvrdé linie, duchovním Ebráhímem Raísím. Další konzervativec, teheránský starosta Mohammad Báker Kálíbáf, dnes oznámil, že kandidovat nebude a že podpoří Raísího. S odvoláním na agenturu ISNA o tom informovala agentura Reuters.

Kalíbáf ještě jako prezidentský kandidát tvrdil totéž, co Raísí: že Rouhání zaprodal íránské zájmy Západu, že za své vlády nechal chátrat hospodářství a že Íráncům nepřinesl lepší život, jak sliboval. Raísí v televizní debatě upozornil, že za Rouháního zkrachovalo čtvrt milionu malých podniků, je vysoká nezaměstnanost a kupní síla obyvatel výrazně klesla.

Hlavním tématem ekonomika

Oživení ekonomiky měla přinést mezinárodní dohoda se světovými velmocemi o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení mezinárodních sankcí, kterou schválil nejvyšší duchovní vůdce, ajatolláh Alí Chameneí.

Konzervativci ale tvrdí, že smlouva očekávané výsledky nepřinesla. To ale potrvá déle, protože Spojené státy ponechávají v platnosti své jednostranné sankce kvůli íránskému balistickému programu, podpoře terorismu a potlačování lidských práv.

Írán testuje rakety země-země Fateh-110

Stoupenci Rouháního nicméně prohlašují, že konzervativci si žádné hlubší změny ani mezinárodní konkurenci nepřejí kvůli ekonomickým zájmům Revolučních gard, které v době izolace Íránu získaly velké podíly v průmyslu. Revoluční gardy před víkendem podpořily Raísího.

I když je íránský politický systém zcela v rukou nejvyššího duchovního vůdce a kandidáty kádruje a vyřazuje konzervativní orgán duchovních, jsou prezidentské volby tvrdý boj, který může přinést i nečekaný výsledek. Pokud v pátek žádný kandidát nezíská víc než 50 % hlasů, bude se o týden později konat druhé kolo, informuje agentura Reuters.

Předvolební kampaň posunula hranice toho, o čem se smí veřejně mluvit a diskutovat, dodává agentura AP. Najednou je slyšet otevřenou debatu o masových popravách v osmdesátých letech nebo bývalého prezidenta, který neposlouchá nejvyššího vůdce. I když to není zrovna dramatická změna, je to rozhodně posun. Podle AP slábne schopnost vlády potlačit kritiku, protože Íránci se uchylují k aplikacím šifrovaných zpráv jako takzvaný Telegram a k internetovému chatování.

Musí být Izrael zničen?

Íránci si přes Telegram vyměňují zprávy, fotografie i videonahrávky. Tato mobilní aplikace má dnes v Íránu na čtyřicet milionů aktivních uživatelů, celou polovinu všech obyvatel. Telegram využívají i příznivci Rouháního. Když cenzura zakázala odvysílat ve státní televizi část jeho předvolebního spotu, kde je slyšet výkřiky na podporu reformistů, kteří jsou od kontroverzních voleb v roce 2009 zadržování v domácím vězení, necenzurovaná verze videa se rychle rozšířila pomocí aplikace.

Logo

Dalším narušením tradice předvolebních kampaní je kritika Revolučních gard z úst Rouháního. Při předposlední debatě prezidentských kandidátů v televizi upozornil na balistickou raketu s hebrejským nápisem „Izrael musí být vyhlazen“, kterou gardy odpálily před rokem, a obvinil je ze snahy sabotovat jadernou dohodu.

Analytici však jeho počínání považují za riskantní. Rouhání se jistě zamlouvá voličům, kteří ho v minulých volbách před čtyřmi lety podpořili jen neradi, ale riskuje odvetu Revolučních gard, varuje agentura AP.

Nejvážnějším soupeřem Rouháního je Ebráhím Raísí, doplňuje agentura Bloomberg. Podle průzkumů zřejmě do druhého kola volby postoupí s Rouháním právě on. Kdyby Raísí zvítězil, upevnil by podle analytiků izolacionistickou mentalitu, která se dědí z generace na generaci, místo aby se snažil budovat mosty a bilaterální vztahy. Pokračoval by v konzervativní zahraniční politice konfrontace.

Opatrné reformy

Raísího předvolební projevy jsou určeny především Íráncům s nízkými příjmy. Zdůrazňuje propast mezi bohatými a chudými, která se podle něj od nástupu Rouháního prohlubuje. Ajatolláh Chameneí loni Raísího jmenoval do čela 200 let staré bohaté nadace s názvem Astan Quds Razavi. Rouhání ji minulý týden kritizoval, že nemusí platit daně.

Podle nejnovějšího průzkumu polooficiální Íránské studentské sociologické agentury vede Rouhání před Raísím poměrem 42 ku 27 %. Vzdělaní a mladší Íránci a studenti Raísího volit nebudou, protože by omezil svobody, které v posledních čtyřech letech zavedl Rouhání.

Logo

Patří k nim například zmírnění omezení divadelních představení a koncertů nebo menší počet „mravnostních“ policistů v ulicích, kteří prosazují dodržování islámských předpisů o oblékání žen, uzavírá agentura Bloomberg.

autor: gzb
Spustit audio