Írán trvá na zahalování žen. Mravnostní policie bude nově chodit v civilu

20. květen 2016

Navzdory významným ziskům umírněných politiků v posledních volbách v Íránu tamější režim přitvrzuje v otázce dodržování náboženských předpisů a nařízení.

Ředitel teheránské policie oznámil, že rozmístil v metropoli 7000 tajných agentů v civilu, mužů i žen, kteří mají sledovat zachovávání „obecných pravidel chování“.

Agenti hlídkují v teheránských ulicích a sledují, zda nedochází k přestupkům, jako je obtěžování žen nebo nadměrné troubení. Zároveň však dohlížejí i na chování a oblékání žen, píše izraelský server Times of Israel.

I když ženy v Íránu smějí na rozdíl od Saúdské Arábie řídit automobil a nemusí si zakrývat celou tvář, musí si zahalovat vlasy. Kterýkoli člověk na ulici může patřit k „mravnostní policii“ a udat ženu, která má příliš nápadné líčení.

Rozvolněná morálka

Teď se Íránci obávají, že vláda začne prosazovat ještě striktnější islámská pravidla oblékání, tedy že žena bude muset být zahalena od hlavy až k patě. Podle nich je to součást boje konzervativců s umírněnými stoupenci prezidenta Hasana Rouháního. Zastánci tvrdého jádra se bojí, že volnější společenská pravidla oslabí hodnoty a zásady islámské republiky.

Íránské ženy, zejména ty mladší, se v současnosti často odvažují nosit závoj zvaný čádor jen sesunutý na ramenou a oblékají si moderní šaty a módní šátky. S nezakrytými vlasy jich jezdí stále víc v autě. Teď však začínají mít obavy z přísnějších zásahů; vlivný ajatolláh Mohammad Alí Movahedí Kermaní nedávno při pátečním kázání prohlásil, že „řízení žen bez závoje nemůže být označováno za svobodu“. Prozatím se jim dařilo vyhnout se potížím.

Mravnostní policie nosila stejné uniformy jako obyčejní policisté a vyskytovala se jen na náměstích a křižovatkách. Aby ženy přiměla se zahalovat, rozdávala šátky jako dárky nebo je slovně varovala.

Logo

Také však měla policistky, které násilím odličovaly příliš nápadně nalíčené ženy.

Nejhorším trestem bylo, že se neposlušná žena ocitla před soudem a zaplatila pokutu do výše 250 dolarů nebo ji policisté dovlekli na stanici a propustili až po písemném slibu příbuzných, že se přestupek nebude opakovat.

Navzdory kritice z mnoha stran však teď bude mravnostní policie chodit v civilu. Policie tvrdí, že je to „přání lidu“. Íránský politolog Saíd Lejláz je přesvědčen, že nové rozhodnutí je reakcí na porážku stoupenců tvrdého jádra v nedávných parlamentních volbách. Většinu křesel obsadili umírnění a reformisté, a v Teheránu dokonce získali všechny mandáty.

Podle Lejláze byla zpráva o nové mravnostní policii v civilu oznámena pouze v hlavním městě, a jde proto o reakci režimu na liberální postoj obyvatel Teheránu, o výraz nespokojenosti a pomstu stoupenců tvrdého kursu. Lejláz je ale přesvědčen, že se nové opatření neuchytí a lidé se brzy zase vrátí ke starým zvykům, píše Times of Israel.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.